Около един милион деца в Европа живеят в институции

19:00, 16 фев 18 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проучванията показват, че около един милион деца в Европа живеят в институции, откъснати от семействата си, от общностите си, в условия, в които не мога да ползват основни права. Това каза Алекс Кристопулос, зам. изпълнителен директор на фондация "Лумос", по време на участието си в конференцията за бъдещето на Европейския социален фонд в София, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.
 
Всеки, който е отрасъл в институция, по някакъв начин е увреден или физически, или емоционално, или психически, е отбелязал Кристопулос. По думите му над 8 милиона деца по света живеят в подобни домове, в институции. Това уврежда техните възможности и потенциала им в чисто човешки план, е отбелязал зам. изпълнителният директор на фондация "Лумос" .
 
Според него деинституционализацията е дълъг процес, в който България е натрупала богат опит и може да подпомага другите държави в региона.
 
Преди 9 години Европейската комисия, заедно с България, впрегна ресурси на регионалния фонд и на Европейския социален фонд, за да преустанови практиката на институионализация и приоритизира грижата за децата с увреждания.
 
През последните  две години огромен брой институции бяха затворени, децата от тях бяха изведени и настанени в центрове от семеен тип, е отчел Кристопулос.
 
По думите му задачата е изпълнена, но тези услуги трябва да бъдат развити, укрепени, за да могат децата да живеят в семейна среда. Българското правителство има много силна визия за деинституционализацията, е заявил още Кристопулос.
 
Като предизвикателство пред страните в ЕС той е посочил осигуряването на адекватни грижи за децата-мигранти. Не трябва да се създават паралелни системи, а да се укрепват националните институции, за да могат да осигурят подкрепа като за местните деца, смята Кристопулос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама