Билки от градината действат като лечебни средства

06:20, 13 юни 18 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Билките са сред най-мощните и най-леснодостъпните дарове на природата, които могат да облекчат и дори да излекуват много заболявания. Когато се доверявате на билколечение обаче трябва да имате предвид, че билките, които купувате в сушено състояние от билкова аптека например не винаги са съхранявани добре, за да се запазят всичките им полезни свойства. Прекомерното излагане на слънце от производителите, съхраняването им в пластмасови контейнери на слънчева светлина водят до нарушаване на здравословните им ползи. Ето защо бихте могли да си посадите тези десет растения в домашната градина, а ако не разполагате с двор – саксиите на терасата или в кухнята ви също ще бъдат идеален избор за една мини билкова градинка.

Ето нашият топ 10 на най-полезни билки, които можете да отглеждате в къщи.

Невен

Той е верен съюзник от векове за лечение на рани и възпаления с антимикотичен и антисептичен ефект. Венчелистчетата на тези весели жълти и оранжеви цветя, подобни на маргаритка, дават на кожата успокояващи свойства на много натурални козметични продукти. Невенът цъфти през целия летен сезон. Събирайте венчелистчетата свежи. Можете също така да изсушите целите цветове - които се затварят вечер - преди да образуват семена.

Кориандър

Кориандърът се гордее с уникален вкус, който хората обичат или мразят. Листата често гарнират мексикански и тайландски ястия. Семената му пък са основна съставка в индийските къри ястия.

Малцина мислят за това растение като за лечебна билка, но проучванията показват, че това е мощно храносмилателно средство и може да бъде в състояние да отстрани тежки метали и други токсични агенти от тялото.

Кориандър расте най-добре в хладка, влажна градина и бързо ще увехне в гореща среда.

Лимонов балсам

Полезните масла и танините в ароматните листа и цветя на лимоновия балсам имат релаксиращ антиспазматичен ефект върху стомаха и нервната система. Те могат да помогнат да се преборите с вируси като херпес симплекс, когато се използват локално.

Лимоновият балсам е вкусен и нежен, когато се приготвя в чай или тинктури.

Тази успокояваща и развиваща се в трайни насаждения билка ще украси градината ви в ярко зелено и е чудесно растение, което можете да използвате прясно. Изсушената билка губи лечебната си сила след шест месеца.

Мента

Тя се използва широко в козметичната индустрия за овкусяване на пасти за зъби или в производството на дъвки за освежаване на устната кухина. Но полезните свойства на ментата не се изчерпват с това.

Тя може да облекчи храносмилателните дискомфорти, като лошо храносмилане и повръщане, когато се приготвя като чай. Може също така да успокои възпалените мускули, когато се прилага локално като течност или лосион.

Използва с в тинктури за успокоение на нервната система и подобряване на съня.

Влажната градина е добра среда за нейното развитие, а ако можете да отглеждате всяко растение в собствен голям съд, тя ще се чувства най-добре. Събирането на реколтата е най-полезно точно преди цъфтежа на ментата. Всяко по-дълго отлагане на събиране на билката ще ѝ придаде горчив привкус.

Следва продължение

Информацията в сайта topnovini.bg не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Преди да започнете каквато и да било диета, хранителен или спортен режим се посъветвайте със специалист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама