Оръжието Свобода

14:30, 09 дек 18 25 Автор:
Снимка: Pixabay

Свободата в политическата философия е състоянието, в което индивидите са способни да действат според тяхната собствена воля.
Свободата е право, но ползвайки я като алиби не си даваме сметка как всъщност я унищожаваме.

Една случка от миналата седмица заслужава коментар. В нея достатъчно добре се отразява светлината на изкуствената свобода, която е на път да ни превърне в слепци за истинската.

Веднага след като Кевин Харт беше избран за водещ на 91-ата церемония за наградите Оскар, Съюзът на гейовете и лесбийките срещу клеветата (GLAAD) се свърза с излъчващата церемонията телевизия Ей Би Си, с Академията за кинематографично изкуство и наука и мениджърите на актьора, за да "обсъди неговата хомофобска реторика и изяви в миналото".
Припомнено е шоу на комика от 2010 година, в което Кевин Харт казва: "Ако мога да попреча на сина си да стане гей, ще го направя". Изкуствен аргумент, изкусно употребен. Също както навремето не можеше да бъдеш приет в Комсомола, ако в 7-ми клас е било известно, че си слушал Бийтълс.

Актьорът публикува видео, в което заявява, че повече няма да се извинява за стари свои изказвания, за които се е извинявал неведнъж и се отказва да бъде водещ на Оскарите: „Получих обаждане от Академията, общо взето ми казаха да се извиня за туитове от 2009-2010 година или ще трябва да намерят друг водещ за церемонията. Казах им, че няма да се извиня. Причината – вече няколко пъти съм го правил. И неведнъж съм обяснявал какъв човек съм сега за разлика от тогава. Правил съм го. И нямам намерение да го правя отново.
Същото количество енергия, което беше вложено, за да бъдат открити тези туитове, можеше да бъде използвано в откриването на отговорите, които съм давал по тази тема години наред. Храним троловете и ги награждаваме за стореното от тях. Благодаря на Академията за възможността, която ми дадоха, оценявам я, но ще пропусна. Без лоши чувства“.

По презумция всеки има право на мнение, без да дължи обяснение защо не би искал да бъде гей. По презумция също, човек не би трябвало да бъде преследван и заклеймен като хомофоб заради това. Но, не така мислят от Съюза на гейовете и лесбийките срещу клеветата (GLAAD).

Надали на някой би му направило впечатление, ако Кевин Харт беше заявил "Ако мога да попреча на сина си да стане зъболекар, ще го направя".

Стъпвайки върху свободата, либералните неправителствени организации все по-арогантно налагат своят ред и истина в обществото. Целенасочено и умишлено се изгражда нов вид кодекс на поведение и говорене. Липсват само кладите за да се върнем към мрачните времена на преследване на инакомислещите.

Еднакво репресивна, меката форма на терор измести добре познатата от комунизма, твърда форма за налагане на определени политики, морал и поведение. Паралелите са очебийни: заклеймяване и порицание пред обществото, изправяне пред съд за дума, която някой е свободен да тълкува като си реши. Негативните последствия от изразено мнение, без да поставяш под въпрос правото на съществуване на кого и да е, могат да те преследват през целият ти живот и кариера.

Така използвана, свободата се превръща в легитимно оръжие срещу самата нея.