Знае ли си всеки лентата?

15:20, 08 окт 18 25 Автор:

От край време се забелязва засилено присъствие на „хитреци“ на пътя. Хора, които решават да надхитрят движението и тапите като използват бус лента или аварийна лента по магистралата.
Това е тъжно, нечестно и опасно, особено когато задръстването се дължи на тежка катастрофа. Както се случи снощи, по време на сериозното задръстване на АМ “Тракия”, вследствие на катастрофа. Снимките показват само част от картината. Това, което не успяхме да заснемем, е как лекарите вървят пеша към пострадалите, защото не могат да си пробият път в аварийната лента.
И така - бих задала следния елементарен въпрос:
Нямаме ли всички правото на лекарска помощ при инцидент на пътя?
Докога за някой ще е по-важно да „надхитри“ задръстването, без дори да се замисли, че именно от това зависи живота на друг?
Обикновено тези хора впоследствие раздават морал по социалните мрежи като броят за колко минути е дошла линейката, последвано с дълбок анализ на лекарите в България и оплюване на системата. И обикновено те са първите пред Парламента да скандират „оставка“.
Малко като онзи екземпляр от петък, който наричаше полицаите пред Столична община “анцузи” и “шушляци”, а накрая се оказа с криминални регистрации.

Най-лошото е, че тези „хитреци“ не получават наказание за действията си. Теоретично, ако няколко коли са задръстили аварийната лента и заради тях лекарска помощ не може да стигне до пострадаля, кой е виновен? Лекарите или хитреците? Нека помислим - ако животът на някого зависи от минути или секунди? Кой ще поеме отговорност? И това по-малко безотговорно ли е от това да се шофира в нетрезво състояние? И в двата случая става въпрос за човешки живот, нали така?

Не е ли време да спрем с раздаването на фалшив морал по социалните мрежи, а да притежаваме собствен такъв?

Колко души трябва да загинат на пътя, за да си "научим урока"? И защо този "урок" не започне от самите нас още днес? Да взимаме позиция, когато нарушители хитруват, да имаме позиция, когато минем през лош участък на пътя и сигнализираме за него. Вместо да си кажем наум "ще се утрепе някой по тези пътища". Дали това не е по-ефективно от висене пред парламента или във Фейсбук? Защо като граждани не се научим да подаваме сигнали, когато нещо ни безпокои, дори то да е липса на осветление по улици или липса на камери по парковете? И то сигнали, до когото трябва. А не до “Господари на ефира”.
Тук ще си позволя да припомня думата „петиция“ и значението й, което е „индивидуална или колективна молба в писмен вид, подавана към органите на държавната власт“.

Наскоро Столична община стартира кампания: "Всеки да си знае лентата". Отново се апелира към уважение и спазване на законите и маркировката на пътя. И въпреки всичко - в сутрешния трафик отново се намират шофьори над времето, задръстването, законите и доброто възпитание.

Докога?
Това е поредният въпрос в този коментар. И знам къде са отговорите.
Не са във властта, която и да е тя. Отговорите са в нас самите.
Трябва да търсим отговор не от политика или полицая, а от този, който прави задръстване в аварийната лента и пречи на медицинските екипи. Защото трябва всеки да си знае лентата.