Ежедневното консумиране на авокадо прави чудеса

18:40, 12 мар 20 / Здраве 25 1321 Topnovini

Ежедневното консумиране на авокадо подобрява способността за съсредоточаване на пълните и затлъстелите хора, съобщи „Медикъл експрес“, цитиран от БТА.

Учените от университета на Илинойс в Урбана-Шампейн установиха това с 12-седмично изследване, обхванало 84 души с повече или по-малко излишни килограми.

Те са получавали ястия с еднакви калории и макросъставки, но едната група всеки ден имала в менюто и по едно авокадо. Направените в началото и в края на периода когнитивни тестове показаха, че авокадото подобрява показателите в единия от тестовете, който измерва недостига на внимание. При другите два когнитивни теста разлика няма.

Авокадото съдържа много лутеин, който подпомага паметта. Освен това е богато на мононенаситени мазнини и фибри. Възможно е те да допринасят за установените когнитивни ползи.

Възможно е и други хранителни източници на лутеин, фибри и мононенаситени мазнини, като зелените листни зеленчуци или яйцата също да носят подобни когнитивни ползи.

„От предишни изследвания е известно, че хората с наднормено тегло или затлъстяване са застрашени повече от когнитивен упадък и деменция като възрастни“, каза ръководителят на изследването проф. Наиман Кан.

„Затова искахме да проверим дали някакъв подход в диетата може да допринесе за когнитивното здраве, особено на средна възраст“, допълни специалистът.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани