До дни: Пик на коронавируса в Китай

14:10, 11 фев 20 / Здраве 25 2403 Topnovini
1

До средата на февруари се очаква да достидне пикът на коронавируса в Китай, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира прогнозата на ръководителя на специалната комисия на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването на КНР Чжун Наншан, съобщи БТА.

"Понастоящем е трудно да се предскаже преломният момент на епидемията, но той най-вероятно ще настъпи в средата на месец февруари", заяви Чжун Наншан. Китайският вирусолог участва в телемост между действащата на терен група медици, работещи в град Ухан, първоначалното огнище на епидемията, и лекари, който се подготвят да ги заместят в по-късен етап. 

Междувременно китайските власти пуснаха специално мобилно приложение, което  казва дали сте били изложени на риск да се заразите с коронавирус, пише Би Би Си, цитирани от bTV.

„Детекторът за близък контакт“ казва на потребителите дали са били близо до човек, който е с предполагаем или потвърден коронавирус.

Като близък контакт приложението определя хора, които работят, живеят или учат заедно, контакт с медицински персонал и контакт в градския транспорт. Тези, които са изложени на риск, биват съветвани да стоят у дома и да уведомят здравните власти.

На пръв поглед приложението може да изглежда полезно, но технологични наблюдатели се опасяват, че това е пореден пример как китайските власти контролират обществото.

Нови 108 души са починали за едно денонощие от коронавируса

За да направите запитване дали сте имали контакт с коронавирус, трябва да се регистрирате в платформата с вашия реален телефонен номер и номер на лична карта.

Приложението е разработено с подкрепата на китайското правителство.

“Не е тайна, че Китай провежда сериозно наблюдение над гражданите си, но поне този път едва ли ще бъде критикувана, заявиха експерти.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.