Как да се справим с причинителите на лош дъх

18:00, 12 юли 19 / Здраве 25 955 Topnovini
1

Лошият дъх е способен да съсипем социалния ни живот. Лошият дъх кара другите да гледат на нас като на хора, които не поддържат добра хигиена. А понякога за него има и причини, за които вероятно не се и замисляме. Ето кои са те и как да се справим с тях.

Газирана вода

Газираната вода и напитки имат по-голяма киселинност в сравнение с другите напитки. Това води до понижаването на ph-то в устната кухина, правейки средата по-киселинна.

А тази киселинност води до сухота, която позволява на малки парченца храна и бактерии да се полепват по устната кухина и да предизвикат лош дъх. затова, ако имаме лош дъх, трябва да опитаме да ограничим газираните напитки, за да разберем дали те са неговия причинител.

Сухота

Достатъчното количество слюнка в устната кухина е изключително важно за поддържането на здравословна микрофлора. Състоянието на хронична сухота в устата се нарича ксеростомия.

При него жлезите, които произвеждат слюнка, не функционират правилно, което води до лош дъх и стоматологични проблеми, защото бактериите се развиват и размножават много по-лесно.

При подобно състояние е важно да посетим лекар, защото хроничната сухота в устата може да е симптом на диабет или автоимунно заболяване. Ако тази възможност се отхвърли, можем да опитаме да не пушим, да дъвчем дъвка по-често и да пием достатъчно вода.

Кафе

Ако го консумираме всеки ден, със сигурност предпочитаме да не чуваме факти против него. Но кофеиновата напитка може сериозно да влоши дъха ни. Причината е, че причинява вече споменатата сухота в устата.

Затова, ако обичаме да пием по две или повече кафета на ден, не бива да забравяме да ги комбинираме с достатъчно количество вода. И по-добре да избягваме млякото в кофеиновата напитка, защото то допълнително усложнява положението.

Алкохол

По-същата причина, както и кафето - предизвиква сухота в устата, която е най-осезаема на сутринта след консумацията му. Особено ако сме прекалили с количеството, пише Insider.

Киселини и рефлукс

Различните проблеми с храносмилателната система неминуемо оказват влияние на дъха ни. Ако често имаме киселини или стомашен дискомфорт, трябва да се консултираме с лекар. А с лечението ще се избавил и от неприятния аромат с устната кухина.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани