Как да спрем да бъдем нощни птици

19:40, 11 юни 19 / Здраве 25 415 Topnovini
1

Сънят е важна част от живота ни не просто защото прекарваме голяма част от него спейки. Той оказва сериозно влияние върху ежедневието и здравословното ни състояние и недостатъчното количество сън е способно тотално да ни изкара извън релси.

Условно можем да разделим хората на два типа. Едните осъзнават нуждата от режим, лягат си навреме всяка вечер, в един и същи час, а на сутринта се събуждат отпочинали и готови за предизвикателствата на новия ден.

При другите пък границата между деня и нощта е сериозно размита. Лягането се случва, когато се случи, а малките часове на нощта (които са най-важни за съня) се прекарват в различни занимания. И сутрините са наистина тежки. Особено ако работим от 9 до 5.

Ако спадаме към втората група, но сме осъзнали избора си като неправилен, то вероятно искаме час по-скоро да станем последователи на правилния режим. 

И това се оказва, че не е толкова сложна задача. Учени от Великобритания и Австралия са установили, че ни трябват 3-4 седмици, за да променим навиците си на сън.

А ето и стъпките, които да извървим към тази промяна. Тези препоръки са отправени към участниците в научното изследване, които са заявили, че си лягат към 2-3 посред нощ и не се събуждат преди 10.

Първоначално тези промени могат да се окажат стресиращи за организма, но след само три седмици воля и постоянство резултатите са на лице. Доброволците получават същото количество сън, но имат много по-ниски нива на стрес, сънливост и депресия, пише BBC.

 

Реакциите им са подобрени, както и представянето на работното място. В дългосрочен план, промяната на дневния цикъл води до подобряване на цялостното физическо и психическо състояние на човек. Затова всеки ден е добър ден да започнем да спазваме гореописаните правила.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани