Защо естествено червенокосите хора имат по-висок риск от рак?

09:55, 25 май 19 / Здраве 25 1115 Topnovini
1

Ракът на кожата е един от най-често срещаните видове рак в световен мащаб. В САЩ например един на всеки пет човека развива меланом, като 70% от заболелите са над 70-годишна възраст, а естествено червенокосите са сред хората с по-висок риск. Защо се случва така? Отговорът е в гените.

Меланинът играе съществена роля в този процес. Какво представлява той?

Меланин е естественият пигмент в кожата, който се образува от специални клетки. Той има за цел да предпази кожата, съответно цялото тяло, от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Меланинът играе основна роля и в определянето на цвета на кожата, косата, очите.

Този пигмент абсорбира слънчевата светлина, атакуваща кожата, разпръсквайки UV-радиацията преди да е проникнала през нея. По този начин меланинът действа като природен предпазител от уврежданията, които слънцето може да ни причини.

Излагането на директна слънчева светлина продължително време без защитен крем или без дрехи директно уврежда ДНК в кожните клетки, като резултатът е изменение в поведението им, в деленето и функциите им, създавайки високи предпоставки за развитие на злокачествени тумори вследствие на трансформацията на ДНК в тези клетки.

Защо хората с червена коса имат по-висок риск от рак на кожата?

Хората с по-светла кожа, каквито по рождение са червенокосите, имат значително по-ниски нива на меланин в кожата. Следователно тяхната протекция спрямо слънчевите лъчи е доста по-малка по природа.

Най-общо казано съществуват два типа меланин – феонеланин, който е доминантен при червенокосите и русите и предопределя по-светлия или червен цвят на косата, и еомеланин, който диктува по-тъмен цвят на косата и кожата.

Тези пигменти определят и това дали ще получите тен по-лесно, когато се печете на плажа или ще станете червени и ще изгорите. Всичко зависи от генетично заложения доминантен пигмент в тялото ви.

Въпреки че не можете да контролирате количеството и типа меланин, който преобладава в организма ви, можете да вземете всички необходими предпазни мерки, за да не изгаряте и да повишавате допълнително риска си от рак на кожата.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 265 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.