Какво да правим след ухапване от кърлеж?

12:00, 24 май 19 / Здраве 25 2784 Topnovini
1

При ухапване от кърлеж, отстраняването му е само една част от мерките, които трябва да се вземат. Необходимо е и сериозно проследяване на състоянието след това.

Ето какво трябва да направим при ухапване? 

Бързото премахване на кърлежа е важно, защото колкото по-кратко е престоял впит в кожата, толкова по-малка е вероятността да се пренесе зараза. На самото място на ухапването може да се появи сърбеж и зачервяване, парене и в редки случаи лека болка. 

Извадиха над 50 кърлежа от главата на дете в София

Първото нещо, което трябва да направим, ако не можем да се обърнем към лекар, е да дезинфекцираме  мястото и пинсетата, с която ще вадим кърлежа, като първо трябва да сложим ръкавици.

Издърпването на кърлежа става бавно и внимателно право навън. Трябва да внимаваме да не се откъсне част от него. Изваденият кърлеж се гори, а ухапаното място задължително се дезинфекцира. 

Бум на кърлежите в София

Неправилно е и да въртим кърлежа в посока или обратна на часовниковата стрелка. 

В случай на ухапване от паразита, дори при успешното му отстраняване, е препоръчително да се консултираме с личен лекар, за да се предвиди опасността от кърлежово преносимо заболяване. 

Кърлежите пренасят най-често няколко вида инфекции - лаймска болест, марсилска треска, кримска хеморогична треска, ку-треска и кърлежов енцефалит. Обикновено ухапаните развиват лаймска болест.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 268 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.