Домашно приготвените слънцезащитни кремове не дават защита на кожата

08:00, 21 май 19 / Здраве 25 421 Topnovini
1

Хората, които искат да се предпазят от вредното влияние на слънчевите лъчи ще трябва да стоят далеч от домашно правени слънцезащитни кремове, показва ново проучване, цитирано от сайта за наука и технология Гизмодо.

Изследването разглежда някои от рецептите за слънцезащитен крем, споделяни в популярния сайт Pinterest и открива, че тези измислици са много по-лоши в защитата на кожата ни от UV радиацията от слънцезащитните кремове в търговските вериги.

Pinterest, както и други социални медии бързо се превърнаха в рай за потребителите, които качват и споделят информация за така наречените натурални и алтернативни козметични продукти направени у дома. Тази тенденция не е била оставена незабелязана от авторите на изследването, предава БГНЕС.

„Това ни накара да видим дали това, което хората си приготвят може да бъде потенциално опасно за тях и техните деца. И кокосовото масло е навсякъде изглежда се съдържа във всичко. За това решихме да погледнем някои домашно направени слънцезащитни кремове, понеже е много честа съставка там“, казва един от основните автори в изследването Лара Макензи. Тя е следовател в центъра за изследване на нараняванията, към Националната детска болница в Охайо.

Макензи и нейният екип публикуваха изследването си в списание Здравна комуникация. При търсенето си екипът е използвал два термина - „домашно направен слънцезащитен крем“ и „натурален слънцезащитен крем“. Те са разглеждали всяка пета картинка и са изучавали съдържанието ѝ, и информацията, която предлага.

Почти всички от 189-те разгледани изображения за съдържали възхвала за домашно направените слънцезащитни кремове и около 2/3 от снимките са предлагали рецепти, за това как да си направим сами такъв крем. 1/3 от намерените резултати също така твърдят, че кремовете ще осигурят защита от слънцето с фактор 50 SPF. Но учените са открили, че много, ако не и всички от тези кремове не могат да осигурят тази защита.

Кокосовото масло, което е основна съставка в тези рецепти има фактор от 7 SPF за защита от UVB лъчите. Най-ниското на ниво на защита е 30 SPF, който осигурява защита срещу 97% от UVB лъчите. Също така друг притеснителен факт, е че тези кремове не позволяват защита от широк спектър лъчи, което означава, че не могат да предпазят от UVA и UVB лъчите. И фалшивото усещане за сигурност може да причини вреди на някои хора.

„Някои от тези съставки естествено предлагат някаква защита срещу слънцето, но не и толкова колкото се твърди в социалната медия. Комбинацията от различните съставки няма да ви даде фактор 50 SPF“, казва Макензи.

„Рискът тук е от много лошо изгаряне в краткосрочен план и рак на кожата в дългосрочен“, допълва тя.

В някои случаи проблемът идва от това как са направени тези продукти. Цинковият оксид и титановият оксид са често срещани в тези рецепти. И макар те да са най-добрите съставки, които са достъпни за защита от слънцето, много е вероятно те да не работят както в кремовете в търговската мрежа. Причината за това може да е в недостатъчното съдържание на цинк или в неравномерното му разпределение, като и двете могат да доведат до неравномерна защита. И за разлика от търговските слънцезащитни кремове домашно направените не са толкова стабилни при излагане на светлина и не са устойчиви на вода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.