Продължителното готвене замърсява прекалено въздуха в кухнята

19:10, 19 фев 19 / Здраве Сподели в: 25 428 Topnovini Автор: Topnovini
1

Американски учени бяха шокирани от нивата на потенциално вредните частици, изпуснати от обгоряло месо и зеленчуци при продължително готвене, съобщи БТА. Печенето и варенето на месо, картофи и зеленчуци, увеличава микроскопичните твърди или течни частици във въздуха до 13 пъти над нивата по мръсните лондонски улици.

Дори препичането на филийка може да предизвика замърсяване, което надхвърля безопасното. 
Макар и този ефект да е временен, учените са загрижени от натрупването му и как се отразяват върху здравето прегорялата храна, химикалите от газовите печки и капчиците гореща мазнина, каквито има в кухните по цял свят.

Резултатите са от изследване, което за първи път проследи напълно замърсяването на въздуха в редови дом.

Готвенето, почистването и продуктите за лична хигиена като дезодоранти водят до изпускане на малки частици в атмосферата, които се свързват с различни проблеми - от болести на сърцето и дихателните пътища до психични разстройства.

Д-р Марина Ванс от университета на Колорадо е участвала в екипа, използвал специално построена за целта къща в Тексас за наблюдаване на скритите домашни заплахи. В рамките на проекта учените готвили цял ден празнична вечеря за Деня на благодарността, както и други по-ежедневни ястия, като английска закуска или запържени зеленчуци.

Със сложно оборудване те отчели как нивата на замърсителите се покачват, докато брюкселското зеле и пуйката се запичат във фурната. За осем часа нивата на фините прахови частици се увеличили над 10 микрограма на кубичен метър, а един час са били над 200 микрограма на кубичен метър. 

"Това е сравнимо с въздуха в много замърсен град", каза д-р Ванс. Резултатите не трябва да обезкуражават хората на готвят на закрито, но е по-добре да се взимат предпазни мерки. Аспираторът над печката намалява много вредните частици. Готвенето на електрическа печка също замърсява въздуха по-малко от открития пламък на газовата.

 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани