Сешоарите за ръце са вредни за здравето

14:20, 08 яну 19 / Здраве Сподели в: 25 682 Topnovini Автор: Topnovini
1

У нас има три популярни начина да изсушим ръцете си, след като сме ги измили на обществено място - чрез хартиени кърпички, обикновени сешоари за ръце и "джет" сешоари. Последните разчитат на силна струя незагрят въздух, който да избута водата от ръцете, докато обикновените автоматични сешоари разчитат на нагревател и вентилатор, който обдухва нагрятото тяло и изпарява водата от мокрите ръце с помощта на топлината.

Изчислено е, че 98% от негативния принос за околната среда се дължи не на производството на сешоарите, а на експлоатацията им в последствие. Най-много енергия изразходват обикновените сешоари за ръце.

От друга страна, хартиените кърпички не могат да се рециклират, но пък често са направени от вече рециклирана хартия. Въпреки това, от трите метода най-екологично е използването на джет сешоар.

Но от гледна точка на хигиената, сешоарите и особено джет сешоарите не са никак добра идея. Проучванията показват, че те разпръскват из цялото помещение бактериите от недобре измитите ръце.

За най-добра хигиена са подходящи хартиените кърпички. Но както и да си сушим ръцете, за да не разпространяваме микроби е важно да ги подсушаваме добре.

Оказва се, че в този случай това, което е най-добро за "здравето" на околната среда, е най-лошо за собственото ни здраве.

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани