Стресира ли ни Коледа?

18:00, 23 дек 18 / Здраве 25 1360 Topnovini
1

Коледа носи на хората доста притеснения. Това показва проучване на Американската асоциация на психолозите, пише Tialoto. Според тяхна анкета, повечето хора са стресирани на празника, отколкото спокойни и щастливи.

Общо 61 процента от хората, участвали в допитването, са посочили, че изпитват стрес на Коледа. Една трета са отговорили, че през този период са много по-притеснени от обичайното.

Главоболие, обилно изпотяване, болки в гърдите, сухота в устата и физическа отпадналост изпитват най-вече онези, които правят всичко в последния момент – пазаруват, чистят къщата, готвят и посрещат роднини у дома по празниците. Това е доста натоварващо за организма. Затова повечето хора признават, че по празниците се изморяват много повече, ако ги посрещат у дома.

Освен самата подготовка за празниците, има и нещо друго, което влудява и стресира още повече населението – коледните песни, които звучат от всеки ъгъл и във всеки търговски обект. Те са дразнещи не само за служителите, работещи в тях. Подрънкването на звънчетата на Дядо Коледа или гласът на Марая Кери напомнят на някои, че все още не са купили подаръци или празниците наближават, а те нямат достатъчно средства. Те са и индикатор, че идва краят на годината, а тогава започват равносметките.

Ранното коледно озвучаване в магазините е стресиращо, защото напомня за задълженията по празниците, като купуване на подаръци и приемане на гости, съобщава в. „Дейли мейл“. Особено дразнещо е то за служителите в магазините, които непрекъснато слушат подрънкването на звънчета.

Коледата е свързана с притеснения най-вече заради подаръците. Очакванията са „да прочетеш мислите на близките и да им осигуриш идеалния подарък“, коментира д-р Питър Кристенсън, професор в колежа „Луис енд Кларк“ в Портланд, Орегон.

От Американската асоциация на психолозите напомнят, че стресът води и до напълняване, затова го карайте по-спокойно по празниците.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани