Защо дебелеем, когато живеем здравословно?

13:00, 26 дек 18 / Здраве 25 1607 Topnovini
1

Знаем колко е важно да се храним правилно и да спортуваме често, за да имаме тялото, което желаем. Но понякога не само тези два фактора оказват влияние върху показанието на кантара. Ето за какво още трябва да внимаваме, ако искаме да отслабнем, но все не ни сe получава.

Лекарства

Ако приемаме лекарства, може би именно те са причината да качваме или да не можем да свалим килограми. Разбира се, не всички имат подобен ефект, но трябва да се запознаем подробно с противопоказанията на всяка листовка.

Най-често дебелеем от антидепресанти, когато приемът им продължи повече от няколко месеца. Някои противозачатъчни с по-висока концентрация на хормони също идват в комплект с този нежелан ефект. В подобни случаи е най-добре да сe консултираме с лекар.

Сън

Ако не си набавяме необходимото количество сън, можем да виним само и единствено себе си за килограмите, които така и не изчезват. Когато не се наспиваме, тялото е в стрес. То приема липсата на адекватна почивка като застрашаваща живота и здравето ни ситуация и трупа мазнини, които да ни бъдат резерв за спешни случаи.

А има и едно друго, доста по-логично обяснение - колкото повече време сме будни, толкова повече пъти ще огладняваме. Когато гладът ни налегне в малките часове на нощта, е много вероятно да го заситим с нещо доста вредно, което ни е под ръка.

Хормони

Хормоналният дисбаланс в организма в определени случаи води до надебеляване. За да изключим или потвърдим тази причина, е необходимо да посетим ендокринолог и изследвания. Ако щитовидната жлеза не функционира правилно, диетите и упражненията няма да ни помогнат.

Нарушения в хормоналните нива при жените настъпват и при синдрома на поликистозните яйчници. Това е сериозно състояние, което изисква адекватно лечение. А с него в повечето случаи идва и свалянето на килограми.

Ген

Ако нашите родители и други членове на фамилията са по-пълнички, вероятно имаме генетична обремененост. Но това не е толкова фатално и непреодолимо, колкото звучи. Просто трябва да сме с повишено внимание към начина си на живот и да бъдем една идея поусърдни в грижите за фигурата си още от ранна възраст, пише Insider.

Е, с нея също е трудно да се борим. Неизбежно е с напредването на годините да губим мускулна маса и да трупаме повече мазнини. Но това не значи, че ако не сме вече първа младост, трябва да сме дебели. 

Всичко отново опира до навици и начин на живот. А най-голямо влияние оказва как сме се грижили за тялото си на младини. Дебели бивши спортисти рядко се намират.

Мускули

Завършваме с нещо доста по-приятно. Ако спазваме стриктна диета и тренираме редовно, но показанието на кантара се покачва, това не е повод за паника. Когато спортуваме, горим мазнини и градим мускули. И именно мускулите съставят тези килограми отгоре. Затова тази цифра невинаги е от значение.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани