Хората, които пият чай са по-креативни

21:00, 25 дек 18 / Здраве Сподели в: 25 1366 Topnovini Автор: Topnovini
1

Чаят подобрява умствената яснота и фокусът, който подсилва творческите ни изблици, твърди ново проучване.
Изследователите изтъкват предимставата на любимата по света гореща напитка, съдържаща както кофеин, така и теанин, които подобряват внимателността и бдителността. Те твърдят, че ефектите могат да се усетят няколко минути след консумиране на напитката.

В проучване, публикувано в списание „Качество и предпочитания на храните“, екип от психолози в Пекинския университет в Китай, проведе два теста чрез 50 студента, които са на средна възраст 23 години.
Половината от участниците получиха черен чай за пиене, а другата половина получиха чаша вода, преди техните когнитивни и творчески умения да бъдат подложени на тест, съобщава The Daily Telegraph.

При първия тест участниците трябваше да изградят „привлекателна и оригинална“ конструкция от строителни блокове, докато втората изискваше от тях да измислят „готино“ име за въображаем ресторант. Резултатите бяха преценени въз основа на тяхната креативност от други студенти, които не са взели участие в проучването. Констатациите показват, че чайът е стимулирал креативността и при двата теста, оставяйки изследователите да остановят, че горещата напитка подобрява общата когнитивна функция.

Кофеинът и теанинът са две биологични съставки, които имат благоприятно въздействие върху вниманието и концетрацията, които са незаменима част от познавателните способности, способността за взимане на решение и въображението.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани