От понеделник зелен сертификат ще има и за преболедувалите с антигенен тест

13:40, 22 окт 21 / COVID-19 25 1390 Шрифт:
Цветилена Симеонова

От понеделник, 25 октомври, зелен сертификат ще има и за преболедувалите с антигенен тест. Всички преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя „зелен сертификат“ от www.his.bg, съобщиха от здравното министерство.

Валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се ползват на територията на страната за нуждите на държавния здравен контрол. Такива сертификати могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, установено с PCR или антигенен тест.

Решението се базира на становищата на експертните съвети по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология.

Лекарите ще изписват безплатни лекарства за COVID-19

Общопрактикуващите лекари ще могат да изписват безплатни рецепти за COVID-19. Решението влиза в сила от днешна дата. Рецептите ще са електронни, само за здравноосигурени пациенти. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

След днешното заседание на Надзорния съвет на НЗОК също така е взето решение за преразпределение на средствата за лечебни заведения с над 10% легла за COVID. Д-р Златанов подчерта, че по време на пандемията болниците са направили много извънредни разходи. „Искаме да са финансово осигурени и да не изпитват затруднения. Решението ни е навременно и ще им даде възможност да работят спокойно“, обясни той.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обясни, че 688 млн. лв. са разпределени на лечебните заведения. 51 млн. лв. трябва да се разплатят за дейности от 2017-2018 година. Вчера той е подписал плащания до лечебните заведения за 190 млн. лв.

„Месечната стойност, която те трябва да получат е 229 млн. лв. Именно този остатък ще бъде преразпределен. Единственото условие е да имат не по-малко от 10% от заетите легла за COVID“, уточни още управителят на Здравната каса, цитиран от БГНЕС.

Болниците, които лекуват коронавируса, в момента са 207. Лекарите на първа линия ще получават повече пари - по 1200 лева вместо по 1000.

Скок във ваксинирането

В пъти скочи броят на поставени ваксини в страна за денонощие. Само през вчерашния ден са поставени 28 191 дози. Това сочат данните на Единния информационен портал. Най-вероятно този скок се дължи на въведените нови мерки от вчера – зелен сертификат за посещения на обществени места на закрито.

Така със завършен ваксинационен цикъл в страната вече са над 1,4 млн. души, а с бустерна доза ваксина са над 11 хиляди души.

Остава висок броят на регистрираните нови случаи – 4816. Направени са 47 370 теста, което значи, че положителните проби са 10%.

През последното денонощие са починали 120 души с коронавирус, а като оздравели са отчетени 1450. Новопостъпилите в болници са 814, като от тях близо 90% не са били ваксинирани. 6608 е общият брой хоспитализирани към вчерашния ден, като 590 са в интензивни отделения.

Няма опасност да свършат ваксините

Pfizer“ остава най-предпочитаната ваксина. Това обясни пред БНТ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарства. Следващата седмица се очаква допълнителна доставка от още 170 000 дози от еднодозовата ваксина на „Janssen“.

Хората трябва да бъдат спокойни, че има достатъчно ваксини. Над 2 милиона са наличните в страната. Доставките са регулярни, но все пак биват адаптирани спрямо интересите в страната. Не очаквам да се стигне до ситуация с недостиг на ваксини“, категоричен е Кирилов.

„Когато имаме рязко покачване на интереса, може да се стигне до забавяне в рамките на един ден или няколко часа, но е създадена организация да не се стига до това. В РЗИ-тата до момента има достатъчно ваксини“, категоричен е Кирилов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 09:15, 22 окт 21

Чудя се как може лекари в ковид отделения да не са ваксинирани. Просто те заразяват допълнително болните, затова е толкова висока смъртността. Всички медицински лица и социални задължително да се ваксинират. Има решение на Европейския съд за правата на човека, и това не е нарушение на човешките права. Браво на Кацаров.

2 JULIETTE G. 13:12, 22 окт 21

добро утро !

аз съм търговец и собственик на два големи склада за дистрибуция на хранителни продукти, като също така имам специален краткосрочен и дългосрочен заемане на капитал, вариращ от 1200 до 48 000 евро за всяко сериозно лице, което иска това заем от пари за потребление, наем, недвижими имоти , здравно осигуряване, Кола, брак, пътуване, развод, преместване, недвижими имоти или коли под наем, платена сметка, семейни помощи, пари в брой, работа в градината, домашна работа, създаване на работилница, бизнес, подготовка за нова майка, бременност или училище.

Хората, които са защитени да банкират, също могат да изпращат своите искания за парични заеми.

За да кандидатствате за тази конкретна помощ за паричен заем, трябва да изпратите писмо, даващо максимална точност на целта за този паричен заем, като някои от тези справки по -долу :

име : ............
първо име : ............
Дата на раждане : ............
Място на раждането : ............
Улица : ............
Пощенски код : ............
Град : ............
Регион : ............
отдел : ............
Страна : ............
професия : ............
Метод за възстановяване на средства : ............
Месечен вход : ............
Сума в паричен заем : ............
Прогнозна производител на паричния заем
Цел на паричния заем : ............

изпратете пощата с искане на паричен заем чрез личния ми контакт: [email protected]


Време за реакция : 5 до 10 минути. Това е много бърз паричен заем от човек на човек без банка. Наличност на пари по банкова сметка или кредитна карта : сега след разглеждането на заявката. държава, разрешена само в България, Франция и Белгия.

Г-жа JULIETTE GOULETTE е сертифицирана и упълномощена от гражданското право да отпуска пари на БЪЛГАРСКИ, ФРЕНСКИ, БЕЛГИЙСКИ физически лица.

Благодарение на доверието, което ми оказахте от 2003 г. до днес.Ще се видим скоро и ще бъдете добре !


Индивидуално кредитиране на пари

3 hopkinson lance 21:39, 23 окт 21

Вземете всички видове заеми тук без стрес или обезпечение с малък лихвен процент. Свържете се с нас по имейл чрез [email protected] или чрез WhatsApp: +1 978-792-4582.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама