14 са вече починалите от Covid-19 у нас

17:19, 03 апр 20 / Всичко за коронавируса 25 5074
СНИМКА: БГНЕС

485 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите вече е 14. 

Само в днешния ден жертвите са четири: Мъж на 58 години, лекуван в Пирогов, друг 81-годишен с декомпенсиран диабет в Стара Загора. В болницата в Кюстендил след мозъчен инсулт е починал 83-годишен мъж с доказан COVID-19. В късния следобед от „Александровска“ болница е починала жена на 83 години. Тя е страдала от артериална хипертония и диабет. 

По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 8 нови случаи, като 5 от тях са в София, 1 в Благоевград, 1 в Кюстендил и 1 във Видин. Лабораториите продължават да работят.

173 лица са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 21 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина: 275 от регистрираните са на мъже и 210 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 47 години.

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 15; Бургас – 21; Варна – 23; Велико Търново – 4; Видин – 2; Габрово – 2; Добрич – 10; Кърджали – 8; Кюстендил – 7; Ловеч – 1; Монтана – 18; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 29; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 13; София – 292; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 22 души.

Заразените с коронавирус надхвърлят 1 милион

"Снощи в Пирогов са приети един мъж - арестант, на който са взети проби, с признаци на коронавирусна инфекция, и дете на 4 години, преведено от Великотърновската болница с двустранна бронхопневмония Детето е с изливи в белите дробове, но все още не е интубирано", съобщи ген. Мутафчийски.

"От проведеното изследване на народни представители и персонал има двама установени освен доктор Адемов, които вече са ви известни", коментира ген. Мутафчийски, визирайки председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Даниела Малешкова.

Той подчерта, че никой не плаща тестовете, а болниците работят с тестове, които са дарени и обяви, че от групата на ГЕРБ, които бяха тествани за коронавирус след откриването му при депутата Хасан Адемов, са заявили, че ще си заплатят тестовете.

Съпругата на депутата Адемов също е с положителна проба, но за момента няма нужда от поставянето на парламента в карантина. Решението за работата на НС трябва да се вземе от неговото ръководство, каза ген. Мутафчийски.

Относно това кой покрива лечението на здравно неосигурените пациенти той коментира, че въпросът е поставен на министъра на здравеопазването и управителя на Здравната каса, както и Социалното министерство.

"Всички социално слаби, за неосигурени ги покрива Социалното министерство, след като установи, че те наистина отговарят на критериите за социално слаби. Специално за ВМА - около 70% от молбите за заплащане се покриват. Някои търпят отказ и остават за сметка на лечебното заведение. За този момент, за коронавирус инфектирани, лично министър-председателят заяви в мое присъствие, че ще се изработят механизми да се покрие тяхното лечение. Сами разбирате, че много голяма група, която се прибра от чужбина, те не са се осигурявали почти никога в България“, допълни ген. Мутафчийски. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!