ЕК проверява сделката на Volkswagen с Турция

18:50, 22 ное 19 / Свят 25 1455 Topnovini
1

Европейската комисия е започнала щателна проверка на сделката, до която са стигнали германският автоконцерн Volkswagen и Турция за построяването на нов завод.

Въпреки че германската фирма обяви, че засега замразява проекта си заради бойните действия на турската армия в Сирия, еврокомисарката по конкурентоспособността Маргрет Вестагер поиска детайли от Анкара за сключения договор.

Volkswagen инвестира 60 млрд. евро за преминаване изцяло на електромобили

Предмет на проверката е най-вече обещаната от Турция държавна субсидия за построяването на завода в размер на 400 милиона евро - сума, която многократно надхвърля горната граница, допустима при държавни субсидии в страни от ЕС, съобщава БНР. 

Тъй като Турция има подписан договор за митнически съюз с ЕС, Вестагер ще провери дали този ангажимент не го нарушава. Анкара е била задължена да информира Брюксел за тази субсидия, но не го е сторила.

Митническият съюз на Турция с ЕС задължава Анкара да информира Брюксел за всички държавни подпомагания на сделки с фирми от общността. Въпроси в Брюксел събужда и обещанието на турската държава, че всяка година ще купува определен брой фолксвагени за администрацията си - тоест това би било втора държавна субсидия за завода.

Volkswagen смята да инвестира 1 милиард евро в строежа на завод за коли, предназначени за източноевропейския пазар. Условията, които Турция е предложила, вероятно са ощетили други източноевропейски страни, които се бориха да привлекат завода, смята Брюксел.

България до последно беше смятана за алтернатива на Турция, но заради големите субсидии на Анкара, София отпадна. Volkswagen ще се произнесе окончателно за това дали ще строи в Турция, до края на годината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани