Има ли exit от сагата Brexit

08:09, 21 окт 19 / Свят 25 1242 Topnovini
1

Европейският съюз най-вероятно ще даде поредната отсрочка на Великобритания, заяви пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

„Ако не даде такова отлагане, ЕС би поел отговорността за евентуален Brexit без договор. В тази ситуация при всяка една отсрочка се отварят отново всички опции и сагата Brexit започва отначало“, обясни той.

Борис Джонсън поиска отлагане на Brexit за 31 януари 2020 г.

Вече и в Европа, и във Великобритания хората започват да си задават въпроса – има ли exit от сагата с Brexit“, коментира Кючуков. 

„Отново сме в етап – договор без Brexit. Наблюдаваме поредния кръг на политически маневри и юридическа изобретателност в битката за Brexit. Тя пак се пренесе в Лондон и отново е по оста премиер – парламент. Гласуваната в британския парламент поправка задължава парламентът да приеме цялото законодателство по Brexit, преди да се гласува самият договор. Това означава да не се позволи излизането без договор, както сега – на 31 октомври, така и на 31 декември 2020 г., след края на преходния период“, посочи той. По думите му очакванията са да няма гласуване на самия договор между ЕС и Великобритания, а ако има – то вероятно ще бъде неуспешно на този етап.

Предсрочните избори във Великобритания изглеждат почти неизбежни и такива искат и управляващи, и опозиция“, смята Любомир Кючуков.

Според него вероятността и за втори референдум продължава да съществува. „Втори референдум минава задължително преди това през нови избори и промяна в управлението. При сегашния парламент и правителство втори референдум едва ли може да се очаква“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще се възползвате ли от черния петък?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 44 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.