Температурни рекорди от над 45 градуса се очакват в Европа

11:00, 27 юни 19 / Свят 25 200 Topnovini
1

Нови температурни рекорди бяха отчетени в Германия, Полша и Чехия в пика на горещата вълна в Европа.

Температури над 40 градуса се очакват днес и утре във Франция, Испания, Гърция и Швейцария.

В Гърция, където миналата година загинаха 100 души при пожарите в Мати, е обявен червен код заради очакваните температури от над 45 градуса.

Рекордна жега в Европа през следващите дни

В Испания значителен риск има в 5 северни провинции. Стотици пожарникари и войници, подкрепяни от самолет, вчера се включиха в потушаването на горски пожар в Каталуния. Но най-задушаващата жега се очаква утре с екстремно високи температури в 33 от общо 50 испански провинции, предаде БТА.

Безпрецедентна жега отчита и френската метеорологична служба в 2/3 от територията на страната. Френските власти са в пълна готовност, за да не се повтори трагедията от горещата вълна през 2003-та, когато загинаха 15 000 души. Някои училища остават затворени днес и утре, а в Париж и Лион са наложени ограничения за движението на автомобили.

Заради необичайната жега във Франция отложиха изпити

Подобни мерки предприеха и в Германия. Там горещото време предизвика горски пожари и дебат за нудизма на обществени места.

Единствено френските винопроизводители се радват на жаркото слънце, което ще помогне за подобряване на реколтата тази година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани