Хаосът около Брекзит създаде отбор от резервни евродепутати

15:40, 17 юни 19 / Свят 25 117 Topnovini
1

Към дългия списък от хора, които биха искали Великобритания да не участва в изборите за Европарламент, са и 27 имена на избрани европ.депутати,които не знаят кога ще отидат в Старсбург.

При евровота миналия месец бяха избрани 751 евродепутати – плюс 27, които ще започнат работа едва когато (или ако) се случи Брекзит, коментира „Политико“.

"Това е странна ситуация", каза Линеа Сьогард-Лидел, която спечели място за либералната партия Венстра в Дания.“ Никой не знае какво ще се случи. Може би ще бъда в готовност пет години или няколко месеца.“

Ако Брекзит се беше случил, както беше планирано в края на март, новият Европейски парламент вече щеше да се сбогува със 73-та британски евродепутати. След Брекзит планът е да се преразпределят 27 от британските места в 14 държави-членки, за които ЕС смята, че са недостатъчно представени. Останалите ще бъдат държани в резерв за всяко бъдещо разширяване на блока.

Но увеличаването на срока на британското еврочленство в последната минута до края на октомври предполага промяна в аритметиката. Вместо намаляване на общия брой на членовете на ЕП и преразпределението на британските места, парламентът остава със същия размер като в последния мандат. Това означава, че група от избрани членове на Европарламента сега са неспособни да заемат местата си, докато британците най-накрая не напуснат.

Сьогард-Лидерl е планирала да се премести в Брюксел с приятеля си, ако бъде избрана. "Това има голям ефект не само върху професионалния живот, но и върху личния ми живот", каза тя.

Други „резервни играчи“ също са разочаровани от разрешаването на това положение. "Европа, която ни постави в тази гротескна ситуация, това е Европа, на която трябва да сложим край", каза Сандро Гози, бивш министър в правителството в Италия, който беше избран в списъка на „Република, напред!“ във Франция.

Въпреки че е срещу Брекзит, Гози обвинява Европейския съвет, че се съгласи да даде на Великобритания повече време, за да приеме сделката за Брекзит. "Бих бил много щастлив, ако Великобритания реши да остане или да се присъедини отново, но [би било] крайно погрешно ново отлагане след 31 октомври", каза той.

Това означава, че Гози и други противници на Брекзит в патова ситуация са в странна позиция, да се придържат към това, на което се противопоставят, за да заемат местата си в Европарламента.

Бари Андрюс от Фиана Фойл, който спечели място в Дъблин, очевидно би предпочел никога да не заема мястото си в Брюксел, ако това означава, че Великобритания ще остане в ЕС.

"Надявам се, че Брекзит никога няма да се случи", каза той. "Ирландия е засегната от Брекзит повече от всяка друга държава-членка. Очевидно е, че е странна и безпрецедентна позиция да съм избран."

Макар и избрани в страните си, тези 27 евродепутати „нямат специален статут“, каза служител на пресслужбата на Европарламента, докато не се случи Брекзит. С други думи, според позицията на ЕС, тези хора, макар и спечелили вота, са просто представители на обществеността, докато Великобритания не си тръгне.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани