Oсновната сграда на "Нотр Дам" e спасена

00:40, 16 апр 19 / Свят 25 598 Topnovini
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14

Пожарната служба в Париж обяви, че основната структура на катедралата "Нотр Дам" е спасена, съобщава БГНЕС. Часове наред пожарникарите се бориха да овладеят пожара, който избухна в катедралата в понеделник.

"Нотр Дам" в Париж гори

"Вече считаме, че основната структура на "Нотр Дам" е спасена и ще бъде запазена", каза ръководителят на операцията Жан-Клод Гале само час, след като беше обявил, че не може да даде гаранции за катедралата.

Според Гале няма опасност двете кули на "Нотр Дам" да рухнат. Малко по-рано се срути кулата стрела, която се издигаше над централната част на основния кораб на известната църква.

Пожарникарите в Париж се борят да спасят северната кула на "Нотр Дам"

"Най-лошото беше предотвратено. Фасадата и двете кули на "Нотр Дам" не се срутиха”. Това каза френският президент Еманюел Макрон часове след избухването на пожара в катедралата в сърцето на Париж. Той благодари на пожарникарите – повече от 500 на брой, които се борят с пламъците и заяви, че те са успели да спасят „епицентъра” на живота във Франция.

"Това е нашата история, нашето освобождение, нашата вяра, нашето вдъхновение и то гори. Съзнавам тъгата и ужасното чувство у всеки един от нас", каза още Макрон, обръщайки се към сънародниците си от мястото на пожара. "Толкова много книгии картини са създадени тук", припомни Макрон. И добави: "Пожарникарите трябва да са горди, че успяха да я спасят. Още когато се появи първият дим, можех да разчитам на кметството и на Пожарната. Пожарникарите спечелиха битката за спасяването на двете главни кули и сградата от срутване, а сега предстои да се спечели войната със запазването на цялостната фасада. Получих уверение, че двете кули и главната част от сградата няма да се срутят."

 Той увери, че църквата ще бъде изградена отново, защото "историята заслужава това". И подчерта, че "Нотр Дам" е гордост за всички французи, без значение дали я посещават всеки ден или не са стъпвали в нея.

Фондацията за културно наследство ще открие вторник национална благотворителна акция за събиране на средства за възстановяване на Нотр Дам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани