Тереза Мей: Няма да отлагаме Brexit, ще искаме отстъпки от ЕС

19:54, 21 яну 19 / Свят 25 356 Topnovini
1

Британският премиер Тереза Мей отхвърли призивите за отлагане на излизането на Обединеното кралство от ЕС и каза, че отново ще положи усилия да прокара в парламента договорената от нея сделка. Мей представи пред депутатите план "Б" за действие, след като парламентът по-рано тази година отхвърли категорично сделката й с ЕС.

Планът на Мей е да бъдат внесени промени в спорната мярка за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, след което обновеният вариант на сделката за Brexit да бъде одобрен от парламента.

Тереза Мей заяви, че ще води още разговори с депутати от своята партия и от опозицията за техните тревоги във връзка със сделката, преди да се обърне пак към евролидерите.

Освен това съобщи, че планира да се върне в Брюксел, за да обсъди промени в сделката, която тя договори с лидерите на ЕС миналия месец.
"Вярвам, че можем да постигнем напредък по отношение на така наречената ирландска предпазна система", каза тя пред парламента.
Мей добави, че ще се консултира с депутатите относно възможните промени и "след това ще занеса заключенията от тези дискусии обратно в ЕС".

Тя съобщи, че отпада предвидената такса от 65 лири, която европейските граждани трябваше да плащат при кандидатстване за статут на уседналост във Великобритания.

Изтъквайки три промени в подхода си към Brexit, Мей каза, че ще бъде "по-гъвкава", ще изпълни искането на опозиционната Лейбъристка партия за гарантиране на правата на работниците и ще намери начин да успокои напрежението, породено от ангажимента да няма връщане на твърда граница на остров Ирландия.

Тя отхвърли възможността за уреждане на граничния въпрос чрез внасяне на изменения в сключеното през 1998 г. Споразумение от Разпети петък, в което Лондон пое ангажимент да не възстановява физическата граница на остров Ирландия.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани