Париж обмисля възстановяването на данък богатство

14:30, 05 дек 18 / Свят Сподели в: 25 379 Topnovini Автор: Topnovini
1

Френското правителство ще обмисли възстановяването на данъка върху високите доходи, който президентът Еманюел Макрон отмени в началото на президентството си. Това е ключово искане на протестите на "жълтите жилетки", които блокираха пътища и петролни складове от седмици, заяви говорителят на правителството Бенжамен Гриво.

"Ако нещо не работи, ние не сме глупави, ще го променим", каза Гриво пред радио RTL, съобщи БТА.

Прекратяването на "данък богатство" за високоплатените е основна част от ориентираната към бизнеса президентска кампания на Макрон, което беше разглеждано като начин за насърчаване на хората да инвестират и наемат работна ръка във Франция. Критиците обаче обвиниха президента, че предпочита богатите, докато правителството му повишава данъци върху пенсионерите и други.

Възстановяването на данък богатство стана едно от ключовите искания на протестиращите, заедно с края на увеличението на данъка върху горивата и повишаване на минимална заплата. Гриво поиска между 18 и 24 месеца време, за да може „мярката да се приложи с пълна сила“.

Той добави, че правителството отменя предвиденото покачване на данъка за горивата, планирано да влезе в сила от януари. "Ние не сме в политиката, за да сме прави. Ние сме в политиката, за да се развиват нещата", каза още той.

 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани