Може да въртим стрелките на часовника още три години

14:10, 03 дек 18 / Свят Сподели в: 25 503 Topnovini Автор: Topnovini
1

"Решението да се отмени смяната на часовото време в ЕС едва ли ще се осъществи до 2021 г.", заяви австрийският министър на транспорта Норберт Хофер, цитиран от ДПА и БТА.

"Началната дата, която е с две години по-късно от предложената през септември от Европейската комисия, ще даде повече време на страните членки да се подготвят", смята Хофер. Австрия в момента е председател на съвета на ЕС.

Ускореният график, предвиждан от Еврокомисията, беше поставен под въпрос още през октомври, тъй като някои страни членки предупредиха, че те няма да могат да вземат необходимите мерки да се приспособят в области като въздушния транспорт например.

"Ако настояваме да направим промяната веднага, това ще подкопае предложението на комисията", каза Хофер преди началото на срещата на транспортните министри от ЕС.

"Въобще няма да можем да прекратим практиката за смяната на часовото време", отбеляза той.

Комисията предложи страните членки да се откажат от преминаването от зимно към лятно часово време след онлайн анкета в целия ЕС, според която 84-процента от включилите се подкрепят идеята. За да стане това обаче страните членки и Европейският парламент трябва да одобрят окончателно предложението. След това страните членки ще решат за себе си дали да останат на лятно часово време или да запазят стандартното време през цялата година.

 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани