Икономическият министър със сигнал до прокуратурата за язовирите

17:15, 12 юни 21 / Политика 25 2500 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че ще продаде на прокуратурата сигнал за ремонта на язовири със средства от Държавната консолидационна компания (ДКК). „Това е корупция“, посочи той пред bTV.

Той посети наскоро първия ремонтиран с тези средства язовир – „Пазар дере“ край Ловеч. „Интересното е, че ДКК и ББР са свързани. ДКК получава от държавния бюджет 500 млн. лв., но взима и от ББР 130 млн. лв., за да налее 630 млн. лв. в ремонта на язовири. Те се водят високо критични – с опасност за населението, с голям приоритет за държавата“, обясни Петков.

Кирил Петков твърди, че червени лампички като в ББР светват и за ремонтите на язовири

Той поискал да види 10-те язовира, които вече са направени. Първият и най-приоритетен е на 30 км от Ловеч в средата на поле - без никакво населено място в близост. „Той нямаше и вода“, разказа служебният министър. На място той е видял и „странно съоръжение“ – бутилка от безалкохолно, която е включена с ток, и би трябвало да измерва нивото на водата.

За въпросния водоем, без вода, който не е опасен по никакъв начин, са похарчени 2,3 млн. лв. „Това за мен беше направо страшно, като се има предвид, че голяма част от тези 630 млн. лв. са вкарани в ДКК по време на кризата миналата година“, обяви Петков. Той е поискал и справка за цените, на които са извършвани ремонтните дейности – цена на бетон, цена на доставка и др., и установил, че те са два до пет пъти по-високи от пазарните.

Установил е също, че всички 266 договора са дадени на шест фирми, без обществена поръчка. „Пак същата история като в ББР – пак шест фирми получават всичките средства. Това го виждаме като един модел – „Автомагистрали“ е в Министерството на регионалното развитие, при мен е ДКК, имате един чадър, под който минават всички строежи, без обществени поръчки“, обобщи служебният министър. Той каза, че преди това никога на е чувал за ДКК, а преди да се срещне с ръководството ѝ, държавната компания дори не е имала сайт.

Само ако свалим нивото на корупцията от моментното ниво до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%. Ако започнем да работим като топ 10-те компании в експортния сектор, икономиката ни ще се удвои“, коментира Петков. По думите му това са постижими цели в близко бъдеще, които ще повишат стандарта ни на живот.

По-късно през деня бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов коментира случая. „Става въпрос за тежко подвеждане на обществото. Язовирът беше източен на 31 май. Водоемът беше опасен още през 2013 г. Целта ни бе да запазим живота и здравето на хората”, коментира той пред журналисти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама