Защо психологът Тодор Тодоров се включва в "Републиканци за България"

21:07, 24 сеп 20 / Политика 25 1943 Topnovini
Снимка: "Републиканци за България"

Преди няколко дни беше представен Инициативният комитет на партия „Републиканци за България“ с лидер Цветан Цветанов. Самата партия предстои да бъде учредена на 27 септември. Какви са мотивите на криминалния психолог Тодор Тодоров да се захване с политика и да го направи точно в този политически проект "Републиканци за България" става ясно от интервюто му дадено за Fakti.bg

Г-н Тодоров, каква е причината да се включите в политическия проект „Републиканци за България“?

Няколко са причините. През годините съм имал не едно или две предложения, даже някои хора вече ми се разсърдиха за това, че преди не съм приемал, пък сега съм приел. Това, което се случи последните месеци в страната ни много ме разочарова – имам предвид ситуацията в държавата и начинът, по който се процедира, решенията, които се взимат.

Реших, че ми е дошло времето и трябва да спазя този принцип, който едно време си пишехме по лексиконите – че злото побеждава, когато всички добри хора нищо не правят.

Вие сте били поканен в партията, така ли е?

Да, бях поканен от г-н Цветанов. Той ме познава от доста време, тъй като, когато беше вътрешен министър, доста работа свършихме с колегите от Института по психология.

Защо точно тази партия избрахте, защо преценихте тук да правите политика?

Не съм преценил точно да правя политика. Аз няма да оставя работата си, защото тя е част от мен. Това е една тънка линия, която трябва да е ясна, защото няма да си зарежа работата и да не работя като криминален психолог само и само, за да правя политика. Правенето на политика не ми е някаква самоцел.

Моята цел е да се опитам заедно с хората, които са около мен и работим от дълги години да направим някакви позитивни неща. Едното, от които е най-накрая в България да има Закон за психологията - нещо, което никога не е имало и все още няма. Реално погледнато в нашата професия куцо, кьораво и сакато прави каквото си поиска, защото няма никаква регулация.

Едно от нещата, които ме подтикнаха към това решение беше, когато по време на извънредното положение вървяха дори по телевизията обяви, че може да не си завършил, да си само студент по психология, но да се включиш в телефони на доверие и т.н., за да могат хората да се консултират. Това е доста специализиран експертен труд. Не може просто някой, който е първа година записал психология и хоп – сега ще консултира хора, които са с някаква депресивна симптоматика в следствие на това извънредно положение.

За пореден път видях и ми стана ясно, че към нашата наука и нашата работа хората се отнасят изключително лековерно. Смятат, че от всяко дърво става свирка, както са казали старите хора. Това беше едно от нещата, които още тогава много ме ядосаха.

Това ли ще бъде личната Ви кауза в политиката – да се борите за Закон за психологията?

Имам няколко лични каузи, заради които реших, че ще направя тази крачка. Едното е Закона психологията, другото е регулацията на работата с полиграф, защото и там положението е същото, както при психологията. Много хора не си дават сметка, че това е много тежък и експертен труд, че се намесваш много пряко в съдбата на човек и само за да изкарат някакви пари, правят наистина умопомрачителни неща.

Джема Грозданова разкри причините да напусне ГЕРБ и да стане част от "Републиканци за България"

Другото, за което още от времето ми в МВР си мечтая е да има класификатор на педофилите. Така, както го има в повечето „бели държави“. Решаваш да си купиш жилище в един-кой си квартал, търсиш в интернет и виждаш дали там има регистрирани педофили, къде живеят и тогава преценяваш, особено ако имаш малки деца.

Вие сте криминален психолог, занимавате се с психология. В тази посока – какво смятате за Правителството, ще подаде ли оставка премиерът?

Според мен, на този етап едва ли ще го направи. По-разумното би било да се направи промяна, като тя да не е на принципа да си откъсне гущерът опашката, защото виждаме, че хората протестират и то не малко. Естествено, има и част от протестиращите, които не са със съвсем чисти помисли и поради някаква друга причина са там, но говоря за тази част от хората, които наистина отиват да протестират, защото не са съгласни с това, което се случва и с начина, по който се случва.

Изтекоха какви ли не неща, хората се отвратиха от всичкото това нещо, защото то не е нормално да се случва. Не е нормално да стоят нещата по този начин, не е нормално да издигаме простотията в култ и да ѝ се смеем отстрани, да се забавляваме с нея, а в същия момент да я оставаме да прави каквото иска.

Едното от нещата, за които говорихме, когато получих предложение да се включа в партията беше - не ми казаха: „Заповядай“, и аз веднага да съм скочил, отне доста разговори преди да взема това решение за себе си, но едно от нещата, за които говорихме беше, че изключително важно нещо е да се наблегне на образованието и културата. И по време на Инициативния комитет го чух на първо място и това ме накара да се чувствам добре и да съм доволен.

Не можеш да оправиш една държава, ако народът е прост. Към момента това се случва и съм го виждал много пъти, защото дори и за екипа ми, когато правихме конкурс, за да търсим човек, от 240 кандидат-психолози, не можахме да изберем нито един. Те не можеха дори едно мотивационно писмо да напишат като хората. И нормално – пълно е с висшисти без никакво покритие, завършили някъде нещо, а в същия момент няма хора, които да работят.

За да бъде държавата независима, трябва хората да са образовани.

Вътрешнопратийно дали на този етап сте разговаряли за програма, за това какво ще включва тя при бъдещи избори?

Нека да мине учредяването в неделя, за да има нещо наяве – след това ще станат ясни нещата. Това, в което аз вярвам, за него няма как да направя компромис. Образованието, културата, реформата в тази правна система, за която всички говорят, но никой не смее да я пипне и да я прави и другото, която за мен лично е кауза е развитието на малкия и средния бизнес. Когато нямаме среден бизнес, нямаме и средна класа. Като нямаме средна класа, нямаме нищо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!