Лиляна Павлова: Успешната интеграция в Западните Балкани е възможна само при засилена свързаност

16:03, 09 ное 19 / Политика 25 1204 Topnovini
1
2
3
4

Изключително се радвам, че още в първата седмица като вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка присъствам на откриването на последните 22 км от магистралата, която свързва България и Сърбия, това написа във Facebook Лиляна Павлова по повод откриването на отсечката Ниш - Димитровград. 

Борисов пристига за откриването на отсечката Ниш – Димитровград с хеликоптер

''Това е един от най-важните транспортно-инфраструктурни проекти, които се реализират в Сърбия, като този 22-километров магистрален участък между Ниш и Димитровград е финансиран с 265 млн. евро от банката на ЕС''.

''Завършването на тази магистрала осигурява по-бързо и по-безопасно пътуване като свързва хората и бизнеса на Австрия, Хърватия, Сърбия и България. Това е последното парче от пъзела, който завърши общоевропейската магистрала от Залцбург в Австрия чак до България. И е жизненоважен елемент за свързаността в Западните Балкани и цяла Европа'', категорична е Павлова. 

Борисов: Днес падна Берлинската стена между България и бивша Югославия

''Успешната интеграция в Западните Балкани ще бъде възможна само при засилена свързаност. От създаването на Европейския съюз една от основните му цели е укрепването както на физическите, така и на политическите връзки между неговите държави-членки и партньори, увеличаването на свободата на движение на стоки, услуги и хора, засилването на търговията и укрепването на културните и икономическите връзки''.

Още от създаването на ЕИБ, Банката е начело на постигането на тази цел, като инвестира в транспортни връзки. В периода между 2000 и 2018 г. Европейската банка е предоставила над 750 млрд. евро финансиране за проекти за свързаност, от които около 12% са за страни извън ЕС.

ЕИБ е напълно ангажирана да подкрепя региона на Западните Балкани. През последните 10 години Банката финансира проекти на обща стойност 8 млрд. евро, от които над 4 млрд. евро в Сърбия. Това отразява по-широкия ни ангажимент да подкрепим реконструкцията и модернизирането на регионални мрежи, включително пътища, железопътни линии, болници и училища, както и нашата помощ за частния сектор.

ЕИБ ще продължи инвестициите по трансевропейската транспортна мрежа, тъй като това е приоритет на ЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани