Премиерът: Не предложихме кандидат за главен прокурор, за да не сме лицемерни

17:52, 23 окт 19 / Политика 25 1840 Topnovini
1

Не предложихме кандидат за главен прокурор, за да не сме лицемерни. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод утрешното изслушване на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев и протестите срещу кандидатурата му в предаването „Лице в лице“ по bTV.

За да не бъдем лицемерни, казахме прокурорите да си издигнат своите кандидати“, коментира Борисов и обяви, че е щял да предложи за поста Емил Радев. „Ако правителството беше предложило Емил Радев. Представете си да бъде избран. Главният прокурор да бъде депутат от ГЕРБ- ще се ползва ли с доверие?“, попита премиерът. Той подчерта, че правителството по никакъв начин не се е месило в процедурата.

В отговор на въпрос можело ли е ГЕРБ да предложи непартиен кандидат за главен прокурор, Бойко Борисов посочи: „Кой неутрален човек да издигнем? Считам, че Емил Радев беше най- подходящ. Кой да изберем- Крум Зарков“.

Не мога да бъде лицемер. Щях да издигна Емил Радев или Данаил Кирилов. Мога да си ги представя тях. Как ще отида да кажа на някой юрист искаш ли да си главен прокурор и да си заложа името“, коментира той.

Подкрепихме Мая Манолова за омбудсман и видяхте какво си причиних- на мен, на партията и на Фандъкова“, припомни лидерът на ГЕРБ. „Бях лековерен и лекомислен, сега не искам да съм“, изтъкна той.

"Демократична България" закрива кампанията си, за да участва в протеста срещу Гешев

По повод протестите срещу кандидатурата на Гешев, Борисов каза: „Протестира една политическа партия. Какво да кажа- промените в закона ги направихме, защото Христо Иванов ги предложи като беше министър“. Той припомни, че е решено прокурорите да номинират и издигат свои кандидатури, както и съдиите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 158 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.