Захариева: Реформите не се правят за Брюксел, а за българските граждани

18:02, 22 окт 19 / Политика 25 1676 Topnovini
1

България е изпълнила всички препоръки по Механизма за сътрудничество и проверка. Покрила е всички показатели, спазила е ангажиментите си и Комисията препоръчва това да е последният доклад. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Тя припомни, че през 2017 г. страната ни получи 17 препоръки в общо 6 направления от ЕК. „Година по-късно през 2018 г., първите резултати бяха налице. Част от препоръките бяха изпълнени, а редица други са много близо до изпълнение. ЕК ясно и категорично заявява постигнатия от България прогрес, за да отговори на ангажиментите, които България е поела при присъединяването й към ЕС“, посочи Захариева.

Акцент: ЕК потупа България и шамароса Румъния

Механизмът е създаден с решение с ЕК, за това той ще приключи с решение на ЕК. Всички доклади се изпращат на Съвета и в ЕП, като парламентът може да вземе мнение, но такова досега не е имало. Захариева отбеляза, че не може да се ангажира с конкретна дата, на която ЕК ще гласува отпадането на мониторинга. „За първи път много ясно в този доклад експертите констатират изпълнение на ангажиментите на България по всички шест показателя. Реформата не се прави заради Брюксел, а се прави заради българските граждани и съдебната система“, заяви тя.

Продължаваме да работим по-ефективно и усъвършенстваме системата. Постигнати са трайни нива, които гарантират доверие в европейските и международни служби. Те са насочени с цел да дадем сигурност на българските граждани и да отговорим на обществените очаквания“, заяви от своя страна министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 159 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.