Стефан Софиянски: Евродепутатите ни не свършиха нищо, в листите има почти същите лица

10:38, 20 апр 19 / Политика 25 401 Topnovini
1

"Най-големият проблем на сегашната конституция е липсата на баланс между властите", това е един от аргументите на Стефан Софиянски за приемане на нова конституция, обясни той пред БНТ. Софиянски представи приоритетите на новия върховен закон, който предлага. Той коментира и предстоящите европейски избори.

"В листите (за европейските избори - б.р.) виждаме почти едни и същи лица и е факт, че нашите евродепутати в този мандат не свършиха абсолютно нищо", такава оценка даде на българското представителство в настоящия Европейски парламент бившият служебен премиер и кмет на София Стефан Софиянски.

Според Софиянски част от приоритети, които е трябвало да бъдат изпълнени през настоящия мандат на Европейския парламент, са били премахването на Шенгенския механизъм, влизането на България в еврозоната и предлагане на алтернатива на пакета "Макрон" от българските евродепутати.

Софиянски заяви, че заедно с екип експерти са подготвили вариант на нова конституция. "Днес България е в НАТО и Европейския съюз - по-съвременни, по-демократични образования. Това означава, че ние трябва да осъвременим нашата конституция така, че да заемем едно достойно място в Европейския съюз", каза той.

Според Софиянски президентът трябва да получи правото на законодателна инициатива.

Областните управители той определи като "длъжност без функции". Бившият премиер смята, че те трябва да бъдат избирани директно. "28-те области са прекалено много за една малка държава. България трябва да има 7 области", допълни той.

Софиянски смята, че управлението в България през последните години е "комунистическо" и че трябва да се смени манталитета и да се разбере, че обществото дава на правителството, а Министерски съвет са просто служители.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани