Цветанов отдаде почит на Буш и се срещна с ключови републиканци

11:17, 06 дек 18 / Политика Сподели в: 25 572 Topnovini Автор: Topnovini
1

По време на втория ден от посещението си в САЩ заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе поредица от работни срещи в Международния републикански институт (МРИ).

Важният мозъчен тръст на Републиканската партия се оформя през последните години като важен партньор на ГЕРБ  и съвместно са реализирани редица международни проекти.

По време на срещите Цветанов разговаря с директора по европейските въпроси Ян Сурочак и директора за Югоизточна Европа Пол Маккарти, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Председателят на ПГ на ГЕРБ представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС, както и приоритетното значение, което България отдава на държавите от Западните Балкани. Тази тема предизвика голям интерес у американската страна, тъй като МРИ счита региона за ключов по отношение на стабилността и международната сигурност.

Именно в този аспект мястото и ролята на България като фактор на стабилността е от решаващо значение. Двете страни се договориха да се търсят конкретни форми на взаимодействие в региона, с водещата роля на България.

Беше постигнато съгласие, че въпросите на сигурността, особено в частта по противодействие на дезинформацията и хибридните новини, е от изключителна важност. Именно в тази сфера ще бъдат и инициативите, които ще осъществят съвместно МРИ и ГЕРБ през 2019 г.

По време на срещите политикът запозна американската страна и с вътрешнополитическата ситуация в България, както и с очакванията и прогнозите за предстоящите избори за Европейски парламент.

И двете страни се обединиха около мнението, че системните европейски партии ще бъдат подложени на натиск от несистемни, популистки партии и движения, но крайният резултат ще бъде в полза на демокрацията и гражданските свободи.

И двете страни се обединиха около мнението, че трябва да се води безкомпромисна борба с фалшивите новини и дезинформацията, защото именно те идват от сили, враждебни на свободата и демокрацията.

Цветан Цветанов присъства и на държавната траурна церемония в памет на Джордж Буш. Поклонението се състоя в Националната катедрала на Вашингтон, като на него присъстваха всички бивши американски президенти - Джордж У. Буш, Барак Обама, Бил Клинтън и Джими Картър, както и настоящият президент Доналд Тръмп. Участваха и редица световни лидери като канцлера на Германия Ангела Меркел, президентът на Полша Анджей Дуда, принц Чарлс и кралят на Йордания Абдула Втори.
“По време на близо двучасовата церемония бяха припомнени значими моменти от живота на Джордж Х. У. Буш. В своята траурна реч синът му - Джорж У. Буш, 43-и президент на САЩ, го определи като "дипломат с рядко срещани качества, върховен главнокомандващ с отлични постижения, джентълмен, изпълняващ задълженията си с достойнство и чест. Лидер, действащ с любов в сърцето си към своя народ”, отбеляза Цветанов от личния си профил.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани