250 гривни ще следят осъдени под домашен арест

13:30, 03 дек 18 / Политика Сподели в: 25 367
1

До няколко месеца в България ще бъдат пуснати 250 електронни гривни за проследяване на осъдени за по-леки престъпления или на клиенти на правосъдието, пуснати под домашен арест. 

50 от гривните за електронно наблюдение са с джипиес устройства. Всички ще бъдат свързани с базова инсталация, която ще се следи от команден център. Ако някой опита да избяга или да скъса гривната, тя веднага подава сигнал и в действие влизат мобилни екипи за залавянето на престъпника.

"Гривната е достатъчно мека и еластична, за да е удобна на лицето, което я носи", каза Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието, цитиран от вестник "24 часа". С гривната може да се спортува, да се вземе душ, тя не пречи по никакъв начин. Проданов лично пробвал такова устройство през лятото на тази година. "Носех я събота и неделя, информацията къде съм ходил беше пълна и много точна", каза Проданов. 

Гривните са осигурени от международен консорциум, в който участва и израелска фирма. Цената на проекта е 1 341 572 лв. 

"Електронният мониторинг е предназначен за три категории лица - затворници, които излежават наказанията си в общежития от открит тип, при общ и лек режим и имат право да работят и нощуват навън, за осъдени на пробация и за следствени под домашен арест", уточни Проданов. 

"Електронното проследяване е значително по-евтино. Ползите от него са няколко - при прилагане на домашен арест се дава незабавна информация за наказания и спазването на мярката, спестяват се разходи и арестът няма да е пренаселен", каза Васил Миладинов, шеф на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

На специална пресконференция днес бе демонстрирано как работят гривните. Според проекта техническата система ще обхване до 2000 души. 

 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани