„Най-масовото изчезване от динозаврите насам“: Застрашените видове на Земята вече са над 40 000

18:35, 08 дек 22 / Общество 25 1378 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Над 40 000 са вече застрашените видове на Земята. В началото на века броят им е бил 11 000. Тревожната статистика беше представена на Конференцията за опазването на биоразнообразието в Монреал - КОП 15. Представители на близо 200 държави и експерти се събраха в Канада, за да търсят спешни решения за спасяване на природата, предаде БНТ.

На Земята, толкова масово изчезване на видове като сегашното, не е имало от умирането на динозаврите. За по-малко от 50 години популацията на диви животни е намаляла с почти 70%. „Причините да изчезват видове с такива бързи темпове е, че унищожаваме местообитанията ми“, казва проф. Стюарт Пим.

С най-бързи темпове дивата природа умира в Латинска Америка и Карибския район. „Екосистемите са станали места за печалба. С безкрайния ни апетит за икономически растеж, човечеството се е превърнало в оръжие за масово унищожение“, заяви генералният секретар на ООН - Антонио Гутериш. Надеждите са, че Конференцията за биоразнообразието ще предложи работещо решение. Форумът се организира по подобие на Конференцията за климата. Сегашната среща, обаче, се провежда с две години закъснение, заради пандемията.

„Ние водим война с природата. Основната задача на конференцията е да бъде постигнат мир с природата“, посочи Гутериш. Една от целите на конференцията е до края на десетилетието 30% от сушата и Световния океан да бъдат съхранени. Предизвикателство, за постигането на което ще бъдат необходими около 500 милиарда долара годишно.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама