Кич и охлокрация

15:45, 04 дек 22 / Политика 25 1611 Шрифт:
Автор: Дария-Лора Дачева

Мили българи,

Какво съм аз? Проява на лош вкус, вулгарност и поп-арт? Претрупването, имитацията, размиването на границата между общоприетото и маргиналното - всичко това е част от моето дефиниране. Във всеки случай, у нас аз се превърнах в патологичен проблем с екстремни последствия. В последните десетилетия успяхте да ме усвоите и развиете до перфекционизъм. Успяхте да направите всичко низко и мизерно обществен блян. Опитахте се да излезете от сивия си живот по най-лесния начин - чрез мен и застинахте тук. В стила, в архитектурата, в комуникацията, в светоусещането, в институциите, в медиите и най-вече в изборите ви, навсякъде съм аз, кичът. Избрахте да си затваряте очите за пияните и дрогираните по пътищата, за децата, които ходят боси на училище. Избрахте да обвините бащата на дете с аутизъм, че е замесен в неговото изчезване. Избрахте да се върнете 33 години назад и да започнете да раздавате апартаменти на спортисти. Да не обърнете внимание на удължаването на концесията на Софийска вода. Избрахте си представители, които не успяха няколко дни да конституират Народно събрание. Избрахте си да не избирате - три пъти през изминалата година.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Охлокрацията е моята съпруга

Всички успехи или неуспехи се дължат на решенията, взети от вас, обществото - политическият елит се опитва да ви угоди и да бъде представителен за вас, но за една страна, която функционира в режим на охлокрация (власт на тълпата), това е невъзможно, защото общата воля в този случай е неделима (Жан Жак Русо).

Егалитарно постмодерно общество като вашето е способно да издигне деструкцията в самоцел. Дори не говорим за революционнен подход - акт на бунт и несъгласие, чрез който да промените нещо. Става дума за разруха на всичко лошо или добро, независимо от последствията. „Поривът за разрушение също е творчески порив!“ казва известният идеолог на анархизма Михаил Бакунин.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Корупцията

И тук стигаме до така популярната тема за корупцията. Всички искате да превъзпитате лошото ми дете, но никой не си дава сметка, че то е мой плод и съответно ваш. То е явление, което не се налага отгоре надолу, а именно обратното - идва отдолу нагоре. Големият въпрос, върху който всеки от вас трябва да помисли, е дали сте корумпирани, защото сте бедни или сте бедни, защото сте корумпирани?

Бившият премиер на България Филип Димитров сподели в свое интервю за вестник 24 часа - “Борбата с корупцията, превърната едва ли не в доктрина, става един вид послание към онези хора, които смятат, че не са успели достатъчно, т.е., че не са успели да получат това, което заслужават. Посланието е – откраднали са ти успеха, а той си е бил твой. Това е много характерна популистка тенденция. Помните как в нацистка Германия за всичко виновни бяха евреите и плутократите, които в крайна сметка ни взеха успеха; в СССР това бе буржоазията и световния империализъм, сега е някой друг“. И наистина, за вас всички са “маскари” - винаги някой друг, по-малко достоен от вас, е виновен за положението ви (политици, съдии, прокурори, малцинства).

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Източната и балканска жилка е жилка на интерпретациите - от Светото писание до законите и отговорностите. С множеството протести срещу корупцията, вие доказвате на ежедневна база, че илюзиите в публичното пространство са повече, отколкото можете да си представите. Както аз, така и вие повтаряте , прерисувате и имитирате  термини и твърдения, чиято същност и дефиниция не познавате - власт, отговорност, корупция, задкулисие и т.н. В крайна сметка, в такова общество от тежък егалитарен тип няма как да се изберат представители, които са различни от цялостта. И така, вие се превръщате в нация, в която културата на бедността е основен движещ мотив (бел. авт. виж “Култура на бедността” - Оскар Луис, 1966 г.). Гражданското право на протест и свободно изразяване на мнение е неоспоримо, но когато позицията започне да става абсолютна и невъзможна за оборване, то явно има съществен проблем във функционирането на съответния социум. И спорът, макар в публичното пространство да е принципен и морален, всъщност не е дали искате по-малко корупция, по-добро изпълнение на обществени поръчки, по-добро прилагане на закона, а дали ще е ваш човек силният на деня - различните върхушки използват различни части на вашето обществото за собствените си цели абсолютно съвестно, имайки предвид, че са избрани именно с тази цел.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Присъствието ми в политиката е перфектният способ за комуникация между политическите субекти и електоратите им. Заради мен вие героизирате и мистифицирате лидерите си, които от своя страна успяват да принизят "високите теми" в дневния ред до "хляб и зрелища”. По този начин аз се превърнах във вашата саморазруха и ви оставих да се забавлявате на собствения си упадък и илюзорно съществуване.

Благодаря ви! Благодаря ви, че ме има!

С уважение,

Ваш Кич

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама