В ущърб на приходите в бюджета депутат предлага нелогичен акциз за цигарите в последния момент

15:41, 29 ное 22 / Общество 25 663 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В последния ден от срока за предложения между първо и второ четене на законопроекта за ДОПК, с който от служебния кабинет залагат плавен и балансиран акцизен календар на тютюневите изделия, червеният депутат Румен Гечев внесе текстове с ново предложение за акциза на цигарите. Това става ясно от сайта на парламента, където публично освен предложенията на депутатите са публикувани и становищата на отделните компании по темата с акцизния календар.

Буди притеснение обаче, че този ход на народния предствител Румен Гечев е изцяло лобистки, тъй като предложените от него ставки и структура на отделните компоненти на акциза при цигарите съвпадат изцяло с тези в публикуваното публично на сайта на парламента становище на една от компаниите в тютюневия сектор. Още по-странното в случая е, че предложението на Румен Гечев не е съпроводено с никакви мотиви и аргументи, което не е практика при подобни случаи.

Плавният и логичен акцизен календар за тютюневите изделия одобрен и от парламента

Текстовете на червения депутат Румен Гечев са напълно противополжни на заложеното от служебния кабинет и Министерство на финансите, където предложението беше напълно аргументирано с оглед стабилност и предвидимост на приходите във фиска и беше подкрепено от голяма част от тютюневата индустрия.

Ако предложението на депутата от БСП Румен Гечев получи подкрепа на финалните гледания и дискусии в комисия и в зала, то напрактика този акциз ще работи в интерес на една единствена компания на пазара, вместо за приходите в бюджета на държавата, които ще бъдат обвързвани с ценовите и търговски решения на компаниите и няма да имат предвидимост и стабилност, и не на последно място ще бъде в пълен противовес с последните тендеции и практики в ЕС по отношение на структурата на акциза при цигарите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама