Отбелязваме Световния ден на сърцето

10:19, 29 сеп 22 / Общество 25 1382 Шрифт:
Ирина Иванова

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Той е обявен за такъв през 1999 г. от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO). 

Целта на инициативата е чрез различни събития по света да се повиши информираността на обществото относно сърдечно-съдовите заболявания, опасността за здравето, която представляват, и превенцията им. Именно затова в подкрепа на борбата със сърдечно-съдовите заболявания тази вечер в червено ще бъдат осветени Националният дворец на културата и „Фонтана на Пеликаните пред Община Пловдив. Организирани са и открити събития със спортни активности в столицата, както и в Пловдив и Бургас. А от столичната университетска болница „Проф. д-р Александър Чирков организират безплатни профилактични прегледи.

Ежегодно 18.6 млн. души умират от проблеми със сърдечно-съдовата система, което е около 33% от всички смъртни случаи в световен мащаб. Най-честата причина за смърт са исхемичната болест на сърцето и инсултът. Данните сочат, че на всеки 20 секунди някой в Европа получава инсулт или инфаркт.

Рискови фактори за сърдечни заболявания

Онези от тях, върху които можем да въздействаме, са: високият холестерол, наднорменото тегло и слабата физическа активност, вредните навици като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и преяждане, психоемоционалният стрес, високото кръвно налягане и захарният диабет. Въпреки че фактори като фамилната обремененост, полът и напредналата възраст са необратими, можем да им влияем, като ограничим останалите причини и се придържаме към принципите на здравословен начин на живот. Заедно с ранната диагностика и намаляването на инвалидизацията сред вече засегнатите пациенти това са най-ефективните методи за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Също така, за да подобри здравето и качеството на живот на населението, в изпълнение на Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г., България прие Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025. Сред дългосрочните цели, заложени в нея, е намаляването с 10% на преждевременната смъртност (преди 65-годишна възраст) от сърдечно-съдови заболявания и на заболеваемостта от сърдечна недостатъчност; с 5% на смъртността от исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест и сърдечна недостатъчност и с 5% на честотата на артериалната хипертонията във възрастовата група 25-64 г.

Най-разпространените болести и състояния, засягащи сърцето

Най-разпространените болести и състояния, засягащи сърцето, са: ангина пекторис или гръдна жаба; аритмия или неправилен сърдечен ритъм; вродено сърдечно заболяване; исхемична болест на сърцето; коронарна артериална болест, причинена от атеросклероза; сърдечен удар или внезапно блокиране на кръвообращението и снабдяването с кислород в сърцето; сърдечна недостатъчност; разширена кардиомиопатия; хипертрофична кардиомиопатия; митрална регургитация; белодробна стеноза; аортна стеноза; предсърдно мъждене; ревматично сърдечно заболяване; лъчева сърдечна болест; възпалителни заболявания – ендокардит, миокардит, перикардит и др.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама