Строителят на газовата връзка с Гърция обясни докъде е стигнал строежът

19:44, 11 авг 22 / Общество 25 2072 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Строителят на газовата връзка на България с Гърция – гръцката компания „Авакс”, е представил реорганизация на работата по завършването на обекта, която да позволи издаване на акт 15 и 16 за въвеждане в реална експлоатация до края на август. Това става ясно от съобщение на проектната компания „Ай Си Джи Би”, която е възложител на строежа на близо 183-километровото трасе на газопровода от Комотини до Стара Загора.

Това беше и обявеният от предишното правителство на Кирил Петков и „Продължаваме промяната” срок за получаване на тези административни документи. Назначеното от президента Румен Радев правителство обаче още в първите си дни побърза да обяви за технически проблеми пред окончателното завършване на строежа, забавяне на дейностите и назначи ежедневни проверки по трасето на газопровода. Само преди ден такава извършиха вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев, който ръководи извънредния щаб за газовите доставки, и регионалният министър Иван Шишков, който определи обекта като „луксозна сграда с мебели, без ток и недобър достъп”.

Правителството поиска от „Ай Си Джи Би” и „Авакс” график за приключването на работата и се оказва, че той е като обявения от Петков при символичното отваряне на крана на газопровода. В средата на юли българският директор на проектната компания Теодора Георгиева заяви в интервю за Mediapool, че ключовото за получаване на акт 15 е завършването на автоматизираната система за управление на отделните отсечки на газопровода SKADA, което се очаква да стане до края на август. Още тогава тя отбеляза, че има и много забележки от кметове за ремонти на пътища, за чешмички, а от някои органи за боядисване за противопожарни кранове и други дребни неща, нямащи пряко отношение към функционирането на самия газопровод, който вече има акт 14 за завършено основно строителство.

След създаденото напрежение, че се забавя връзката, по която се очаква от 1 октомври да започнат да влизат пълните обеми азерски газ и то по договорните цени, които са по-ниски от тези, по които сега влизат 2/3 от количествата, правителството на Гълъб Донев се обяви за реорганизация на дейностите по интерконектора.

От „Ай Си Джи Би” обявиха, че всички основни дейности са приключени, а оставащите са обособени в два етапа, както „препоръча” преди дни регионалният министър.

Компанията е внесла в Министерството на регионалното развитие и благоустройството актуализирано предложение за въвеждане на етапност на изпълнение на оставащите дейности до старт на търговската експлоатация на съоръжението, съобщиха от дружеството.

То припомни, че от средата на юни всички съоръжения са запълнени с газ и са тествани успешно с реални количества природен газ. Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения – седем кранови възела, две газоизмервателни станции и един диспечерски център, са завършени и технически изправни, което е установено както от строителния надзор на проекта, така и от редица проверки и тестове, проведени в последните месеци. Към днешна дата всички 182 км и прилежащите съоръжения са запълнени с природен газ при налягане 40 бара, посочва се в неговото съобщението.

В момента тече изпълнението на съпътстващи дейности, които нямат пряко отношение към експлоатацията на интерконектора, но са част от заложените дейности по проект, обясняват от „Ай Си Джи Би”, цитирани от Mediapool.

За максимално скорошното въвеждане в търговска експлоатация на тръбата и ускоряване на административните процеси, необходими за издаване на акт 15 и акт 16 за територията на България и еквивалентните разрешителни за Гърция, са обособени два етапа за завършването на проекта.

Приоритетният етап 1 предвижда тестване на катодна защита, полагане на знаци по газопровода, завършване интеграцията и тестването на SCADA системата за автоматичен контрол и управление на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и др. Това ще бъде приключено до края на август и ще позволи издаването на акт 15 от надзорника на строежа и внясането на документите за издаване на акт 16.

Всички останали дейности като довършване полагането на резервен оптичен кабел, изпълнение на противоерозионни мерки по трасето на газопровода, довършване на път към ГИС Стара Загора, които не са пряко свързани с експлоатацията на съоръжението, са обособени в самостоятелен етап. Те ще продължат да се изпълняват паралелно с експлоатацията на съоръжението.

Проектната компания декларира, че продължава да работи активно по изпълнение на необходимите изисквания за получаване на разрешение за ползване и съответните разрешителни за Гърция, като комуникира и съдейства напълно на всички институции, които имат ангажимент към този процес.

Всички усилия остават насочени към максимално скорошното въвеждане на газопровода в търговска експлоатация, като основният стремеж е това да се случи още преди старта на предстоящия отоплителен сезон, заявяват от дружеството. То отбелязва, че интерконекторът е на финала на реализацията му и за бързото въвеждане в търговска експлоатация на съоръжението се разчита на активно и целенасочено институционално съдействие.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама