„Луксозна сграда без ток“: двама министри инспектираха интерконектора с Гърция

16:35, 10 авг 22 / Общество 25 2069 Шрифт:
Биляна Иванова

Газовата връзка с Гърция все още не е готова за ползване, заявиха служебният вицепремиер Христо Алексиев и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Двамата инспектираха на място междусистемната газова връзка Гърция - България.

Този обект изглежда като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и средата около нея не е завършена“, допълни Шишков.

Христо Алексиев изтъкна, че се прави всичко възможно интерконекторът да е готов за ползване преди началото на отоплителния сезон. „Днес газ не открихме, а строителни дейности и незавършена сграда. Без приключване на тази сграда интерконекторът няма как да заработи. Полагаме денонощни усилия, за да приключим всички действия по завършването на обекта. Огледахме критичните и проблемни локации, набелязали сме решения, строителят трябва да подготви график. Цялата държава ще предостави подкрепа и е мобилизирана, за да помогне на строителя да завърши обекта“, заяви Алексиев.

Другият приоритет на властите е финансовото стабилизиране на „Булгаргаз“. По думите на служебния вицепремиер в дружеството има дупка от поне един милиард. „Никой не се е погрижил да се осигурят пари на „Булгаргаз“, да се разпратят доставките - от където и да са те, независимо дали азерски газ или „Газпром“, заяви Алексиев, цитиран от БНТ. 

Утре ще бъдат обявени резултати за финансовото стабилизиране на обществения доставчик, допълни той. Христо Алексиев каза още, че не е вярно, че има осигурени 7 танкера със синьо гориво. По думите му става въпрос за три танкера, които не са напълно осигурени.

Всеки ден проверка 

Строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде проверявано всеки ден. Това заяви в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по-рано днес. Проверките ще се извършват от местните структури на ДНСК, както и от противопожарната служба.

Регионалният министър отново потвърди готовността на администрацията да помага на 100% за бързото завършване на газовата връзка и съобщи, че от надзора са поели ангажимент, че ще започнат да представят необходимите документи за провеждане на държавна приемателна комисия и въвеждане в експлоатация. Те ще бъдат проверени още преди официалното ѝ сформиране и така няма да се губи време. 

Очаква се днес строителят да представи график на недовършените неща по обекта. При инспекцията  днес министърът ще се запознае на място с всеки един от тях. Така ще може да се увери, че в най-скоро време ще бъдат приключени и до началото на отоплителния сезон газовата връзка ще започне да функционира. „Надявам се от днес да съм по-спокоен“, каза арх. Шишков.

Интерконекторът с Гърция ще бъде завършен максимално бързо

Регионалният министър беше категоричен, че зимно почистване на пътищата ще има. До средата на месеца ще бъдат обявени поръчки по ЗОП по съкратена процедура, за да могат фирмите в 15-дневен срок да подадат оферти. „Ако фирмите нямат голям интерес и се стигне до обжалвания, имаме и трети вариант. Зимното почистване е въпрос на национална сигурност и за него законът е малко по-гъвкав. При всички положения ще го осигурим“, заяви регионалният министър.

Той увери, че ще бъде направено всичко възможно да бъдат разплатени плащанията на пътните фирми за извършената работа по големите инфраструктурни проекти, забавени през последните 7 месеца.

Ще се търси и най-добрият вариант за финансиране на инфраструктурните обекти в общините. „В момента има четири списъка. Искам да чуя мнението на НСОРБ и да направим едно справедливо финансиране. Разчитам на Сдружението да намерим най-законосъобразния и справедлив изход от ситуацията, защото времето не чака.“, каза регионалният министър.

Срещата с НСОРБ ще се проведе утре, съобщиха от МРРБ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама