Fitch повиши перспективата пред рейтинга на Eврохолд на „стабилна“

12:45, 23 юни 22 / Общество 25 662 Шрифт:
Василена Йорданова

Еврохолд България АД, мажоритарен собственик на Електрохолд и Евроинс Иншурънс Груп, получи стабилна перспектива по своя дългосрочен кредитен рейтинг от Fitch Ratings, една от трите водещи рейтингови агенции в света. 

В свое съобщение на 22 юни агенцията потвърждава присъдената от нея оценка на холдинга - „B”, като променя перспективата от „негативна“ на „стабилна“. Стабилната перспектива отразява оценката на агенцията за новата структура на Еврохолд, както и променения бизнес и финансов профил на компанията след придобиването на активите на чешката енергийна група CEZ в България. В резултат на придобиването водещото бизнес направление на Еврохолд се променя от застраховане към комунални услуги, а енергийната дейност на компанията се очаква да формира по-голямата част от оперативната печалба на холдинга, отбелязва Fitch. 

ЕЕЕC увеличава допълнително дела си в ЕРМ Запад и Електрохолд Продажби

В новата оценка на агенцията e отразено и намерението на Еврохолд да се раздели с продажбите на автомобили и лизинга, което трябва да приключи до края на тази година. В прогнозата си за холдинга Fitch очаква силен оперативен паричен поток и умерени капиталови разходи, които ще доведат до намаляване на задлъжнялостта на компанията в средносрочен план.

Повече информация по темата ТУК.  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама