България e на 20-о място в света по достъпност до интернет

19:20, 20 сеп 21 / Общество 25 878 Шрифт:
Цветилена Симеонова

България заема 45-о място в света по дигитално качество на живот, а в Европа нашата страна се класира на 29-о място от 38 държави. Това показват данните от традиционното годишно изследване на компанията за киберсигурност „Сърфшарк“.

Проучването „Индекс на дигиталното качество на живот“ (Digital Quality of Life Index) оценява държавите въз основа на набор от пет основни стълба за цифрово благосъстояние: достъпност и качество на интернет, електронна инфраструктура, електронна сигурност и електронно управление.

Тази година изследването обхваща около 90% от световното население и индексира 110 държави. В сравнение с миналата година обаче при нашата страна се наблюдава спад от 19 позиции и от 26-о място България вече заема 45-о.

България заема 20-о място по достъп до интернет, 34-то по качество на интернет, 64-то по показател „Електронна инфраструктура”, 51-во по отношение на електронната сигурност и 49-о в раздел „Електронно правителство”.

Българинът трябва да работи 596 секунди, за да си позволите най-евтиния мобилен интернет и 82 минути, за да си позволите най-евтиния широколентов интернет. Макар да заемаме 10-о място по скорост на мобилен интернет, ние сме едва на 76-о по достъпност до такъв. Страната ни се класира на 85-о място по брой интернет потребители на 100 души население.

В доклада става ясно, че 6 от 10 държави, които имат най-високи резултати, се намират в Европа, следвайки тенденцията от миналата година. Дания е на първо място за втора поредна година и е плътно следвана от Южна Корея и Финландия. Израел и САЩ завършват първата петица от 110 оценени държави. На последните пет места са Етиопия, Камбоджа, Камерун, Гватемала и Ангола, пише bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама