България е усвоила над 14 млрд. лв. европейски средства от 2007 г. досега

11:30, 30 юли 21 / Общество 25 2218 Шрифт:
Василена Йорданова

Към 15 юни усвоените европейски средства в България прехвърлят 14 млрд. лева, съобщава Институтът за пазарна икономика. Това е сумата на всички изплатени пари по проекти, финансирани от структурните и кохезионните фондове на ЕС от началото на 2007 година.

Столицата - областтта с най-много усвоени евросредства

Най-много от тях са в София - над 4 млрд. лева. Следват областите Пловдив (близо 1 млрд. лв.) Благоевград (800 млн. лв.) и Бургас (750 млн. лв.). Като абсолютна сума пък най-малко са усвоените фондове в областите Перник, Търговище и Кюстендил (по около 130 млн. лв.), пише „Дневник“.

По-големият размер на похарчените еврофондове отразява най-вече наличието на проекти в инфраструктурата - столичното метро, пътища и магистрали, водни цикли и т.н., които по своята същност изискват повече средства.

Най-големите областни проекти включват изграждане и подобрение в:
Градски транспорт - в столицата (основно метрото, изплатените средства за което вече надхвърлят 750 млн. лв.), Бургас, Варна, Русе, Враца;
Магистрали и пътища - Благоевград (АМ "Струма"), столицата (АМ "Калотина-София"), Смолян ("Михалково-граница" и "Смолян-Стойките-Широка лъка");
Водни цикли и ВиК - Плевен, Добрич, Пловдив, Враца, Ямбол;
Третиране на битови отпадъци - столицата, Варна, Пазарджик, Благоевград;
Училищна инфраструктура - столицата, Бургас, Хасково, Видин, Варна;
Градска среда - Варна, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Велико Търново.

Добрич и Свиленград - шампиони сред общините

Изплатените средства достигат средно 2010 лева на човек от населението - отново най-много в столицата (3578 лв.), следвана от областите Габрово (3331 лв.), Благоевград (2641 лв.) и Враца (2522 лв.)

При средни за страната 2010 лв. на човек от населението шест общини са получили над 5 хиляди лв. - Добрич (град), Свиленград, Костинброд, Приморско, Бяла (Варна) и Созопол.
 
Половината от българските общини са успели да усвоят под хиляда лева на човек, като най-малко са изплатените средства в Дулово, Хитрино, Добричка община и Братя Даскалови - под 200 лв. на човек от населението.В по-малките общини със сравнително ограничен административен капацитет усвояването е по-малко.
 
Данните за 2021 г. обаче отново показват, че усвояването на европейски фондове не допринася за сближаването на отделните региони. Нещо повече - проектите често отместват фокуса на администрацията от развиване на бизнес средата и привличане на инвестиции, които дългосрочно да повишат местния стандарт на живот, към подобряване на градската среда с невинаги ясна полза и дългосрочна устойчивост - изграждане на стадиони, градинки и транспорт. Това още веднъж показва нуждата от фискална децентрализация, посочват от института.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама