„Пирогов“ и здравното министерство се помириха

16:48, 21 юли 21 / Общество 25 1816 Шрифт:
Биляна Иванова

Министерството на здравеопазването и екипът на най-голямата спешна болница у нас - „Пирогов“ се споразумяха и сложиха край на разразилия се конфликт. Това стана след като Българският лекарски съюз (БЛС) събра двете страни на среща в Министерството на здравеопазването.

От ресорното министерство отбелязват, че се обединяват около необходимостта от реформа в здравеопазването. А установените административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи. 

По-рано председателят на БЛС д-р Иван Маджаров посочи пред журналисти, че и министърът, и лекарите от спешната болница „изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики“. Той подчерта, че резултатите от проверката на НЗОК, установила големи нарушения и станала повод за уволнението на проф. Асен Балтов, се обжалват и „това не вменява вина на лекарите на „Пирогов“ преди произнасянето на компетентните органи“.

Имаме доверие на всички лекари от „Пирогов“, имали сме, продължаваме да имаме“, пише в общата декларация, приета на срещата. Обединихме се около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможностите за такива недоразумения и обвинения към лекарите“, коментира д-р Маджаров, цитиран от bTV.

Фалшив ли е подписът на Кацаров в документите на „Пирогов“?

Зам.-министърът д-р Александър Златанов определи срещата като „откровен разговор“. „Може би трябваше една идея по-рано да бъде направена, най-вече за да се успокоят медиците в „Пирогов“. Идеята на срещата беше да няма съмнение, че лекарите трябва да вършат основно своята лекарска работа“, допълни той.

Според него има „луфтове в законодателството“ по линия на пандемията и клиничните пътеки, но не трябва лекарят да се превръща в администратор. Обсъждани са теми, които могат да залегнат в цялостна реформа, като д-р Златанов подчерта, че те трябва да бъдат гледани в пакет.

Д-р Камен Данов от „Пирогов“ подчерта, че общото мнение е било, че „не бива да има такъв тон“: „Ние сме удовлетворени от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани – за някакви нарочни злоупотреби“. Сега колегите му ще решат дали прекратяват протеста си, каза той. 

Пирогов“ в момента е незаобиколим фактор в здравното обслужване на населението и не бива тези недоразумения да бъдат пречка в работата“, категорична беше проф. Мария Миланова.

Припомняме, че проверка на НЗОК установи над 400 пациенти-фантоми. Един от мнимите болни се оказа самият здравен министър Стойчо Кацаров. След като това стана ясно директорът на спешната болница проф. д-р Асен Балтов бе уволнен от поста. Медиците от „Пирогов“ обаче не са съгласни с твърденията на Кацаров и констатациите на НЗОК и настояват за оставките на служебния здравен министър и на директора на Здравната каса д-р Петко Салчев, както и за връщане на Асен Балтов като директор. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама