Найденови: Да сме в списъка „Магнитски“ е несправедливо

17:04, 16 юни 21 / Общество 25 1873 Шрифт:
Биляна Иванова

Вчера още 15 лица влязоха в „черния списък“ по закона „Магнитски“. Сред тях се забелязват имената на майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева и бившите съдружници на Божков и изобличители на хазартния бос – братята Боян и Цветомир Найденови и баща им Стефан. Дясната ръка на Васил Божков – Георги Попов и бизнес партньорът му в „Левски“ Александър Тумпаров също са назовани.

Във въпросния разширен списък, изготвен от финансовото министерство, влизат лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на американските санкции или „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на въпросните фирми, включени към момента и за последните 5 години“.

Днес семейство Найденови изпратиха официално становище до медиите. Те обръщат внимание на уточнението „към момента и за последните 5 години“ и го определят като ключово. „Вероятно (можем само да гадаем) по тази причина включва нашите имена”.

Държим да подчертаем, че сме прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона Магнитски” лица. От март 2020 г. не сме съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Нещо повече, инициирахме много преди мерките по закона „Магнитски“ действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и пристъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес”, заявяват Найденови.

Според тях попадането им в списъка е несправедливо, а още по-впечатляваща е липсата на редица имена - действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от нашето съдружие. В тази връзка бизнесмените са входирали документи до финасовото министерство, НАП, МС и ДАНС.

Включването ни в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона в страната и дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество, че достойното отстояване на гражданска позиция и действията срещу корупцията и беззаконието, могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели тези действия. Борбата ни не е само за изчистване на нашите имена и репутация - това са действия за отстояването на принципите на гражданското общество в България”, пишат те в заключение.

Припомняме, че Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ наложи санкции на шестима българи заради „значителна роля в корупцията в България“, както и на техните мрежи, обхващащи 64 организации. Сред тях са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Освен въпросните 64 фирми от НАП веднъж вече допълниха към списъка 34 фирми, които са свързани с Пеевски и Божков и попадат или могат да попаднат под удара на санкциите по закона „Магнитски“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама