ББР: Приоритетите ни са съобразени с правителството

15:42, 17 май 21 / Общество 25 2734 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Приоритетите в дейността на Българската банка за развитие са били съобразени с политиката на действащите правителства на Република България, както и с цел печалба като търговска банка, изпълнявайки основната ѝ функция за подкрепа на малки и средни предприятия (МСП). Това се посочва в позиция на банката във връзка с предстоящата проверка.

Вчера служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че специална комисия ще влезе в ББР, за да види защо е помагала на осем души. „Назначавам тази комисия, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почти един милиард на осем души, от които четирима са може би свързани“, обяви той. Ден по-късно от ГЕРБ определиха проверката като „претоплена новина, чиято цел е търсене на политически дивиденти“.

В позицията на ББР се посочва, че банката „винаги е сътрудничила на регулаторните органи“. И в този случай тя ще окаже пълно съдействие на Министерството на икономиката.

Банката стриктно съблюдава действащата нормативна уредба в Република България и законодателството на ЕС, в това число и специалния Закон за ББР. Дейността на банката, както и на всяка друга банка в страната, се осъществява под надзора на БНБ, която определя ББР като системно значима кредитна институция за българската банкова система и европейските регулаторни органи. Към края на м. март 2021 г. банката е с най-висока капиталова адекватност в страната (38%) и е с присъден рейтинг от водещата рейтингова агенция Fitch Ratings на ниво ВВВ с положителна перспектива – рейтинг, равен на суверенния рейтинг на българската държава.

ББР има развити дългогодишни отношения с многобройни международни кредитори и партньори, като е изградила авторитет на надежден и стабилен партньор. Банката привлича средства от тях на базата единствено на доброто финансово състояние и репутацията си. Банката не е бюджетно предприятие, но за конкретни цели се финансира от държавния бюджет (в т.ч. гаранционните програми във връзка със ситуацията, породена от COVID-19), а отпускането на кредити се извършва преимуществено със собствен ресурс на банката, с ресурс, придобит в резултат на търговската й дейност през годините, както и такъв, предоставен по сключени договори по програми с множество водещи международни кредитни институции“, се посочва още в съобщението на ББР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама