Пешеходната инфраструктура в столицата е обречена за още поне година

10:00, 26 фев 21 / София 25 2667 Шрифт:
Симеон  Иванов

Вчера Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета за 2021 г. Не станахме свидетели на значими промени спрямо първоначалното предложение, макар проектът да беше подложен на публични обсъждания и критики, а от страна на опозицията имаше не малко резонни предложения. Така основните разходи отново ще бъдат за големите пътни артерии и т. нар. стратегически обекти, за метрото и детските градини.

София с по-голям бюджет от предвидения

От „Философия за София“ също внесохме своите предложения, които касаеха повече средства за изграждане и реновиране на пешеходната инфраструктура, която е едно от най-изоставащите сфери, както и средства за финансиране на проектирането на Княжевския лифт, реизграждането, на който е от най-новите приоритети на столичната управа.

„Философия за София“ пита: пари за пешеходна инфраструктура кога?

По време на дебатите, предложението ни за изменение беше споменато от общинския съветник от „Демократична България“ – еколога Тома Белев. Въпреки това не бе взето предвид.

Чрез приемането на този бюджет столицата ще получи „повече от същото“, следователно основните неудобства и дефицити на града ни само ще се задълбочават. Заложените приоритети и основни разходи не са маловажни, но не работят в посока разрешаване на някои от най-належащите проблеми – трафикът, липсата на привлекателност на градския транспорт, състоянието на тротоарната мрежа в почти всички части на София и други.

Същевременно за пешеходната инфраструктура, в която влизат тротоарите, подлезите, надлезите и пешеходните мостове, средствата ще бъдат твърде малко, за да могат да се реализират значими промени. Това е в ущърб на столицата на фона на нарастващата тенденция за предвиждане пеш, с колело или електрическа тротинетка, както и крайно нетипично за град с размерите и проблемите на София. Не на последно място, в много части на столицата тротоарите са неизползваеми и в окаяно състояние.

София продължава да не реализира потенциала си, а управата да търси бързи и тесногръди решения, като това за Княжевския лифт. В предложението ни споменахме за нуждата да бъдат отделени средства за проектиране на лифта, което ще даде предимство на общината, в случай, че собственикът се откаже от неговото реизграждане или влезе в конфликт със столичната управа, което никога не е изключено.

Още една крачка към възстановяването на Княжевския лифт

Столична община възнамерява Княжевският лифт да бъде възстановен с основите на старите стълбове, строени по социалистическо време (1961 г.). По всичко изглежда, че се цели най-бързото решение, което далеч не е най-далновидното. Така проектът има потенциала да се превърне в поредния пример за липсата на амбиция и ретроградната визия на настоящата управа. Имайки предвид занемареното състояние, в което е Витоша, както и средствата, които ще бъдат инвестирани в лифта, е редно да бъде предложен мащабен и визионерски проект с голям капацитет и лесен достъп. Дори това да включва законодателни промени и дългогодишна процедура. София няма нужда от половинчати решения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама