Да бъдат ли отменени матурите за 4. и 10. клас?

10:00, 22 яну 21 / Общество 25 1698 Шрифт:
Василена Йорданова

Омбудсманът Диана Ковачева настоявa да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на 4. и 10. клас през настоящата учебна година.

Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното си несъгласие с провеждането на въпросните матури през 2021 г.

„Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как да той да бъде наваксан. Те смятат, че към момента „няма обоснован отговор защо тези изпити са задължителни за учениците, които искат да продължат образованието си в XI и XII клас, нито е утвърден материалът, който ще бъде включен на въпросните матури“. Според тях, децата им се нуждаят от подкрепа и от възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в настоящата ситуация“, посочва омбудсманът, цитиран от пресцентъра на институцията.

Междувременно десетокласници организираха онлайн петиция срещу провеждането натазгодишната матура. Инициативата е събрала подписите на близо 14 хил. души. Учениците, подкрепили инициативата, посочват, че подготовката им чрез онлайн обучение не е оптимално и няма да могат да се подготвят по най-добрия.

Само преди дни образователният министър Красимир Вълчев обяви, че към момента няма причини да се отменят националните външни оценявания в 4. и в 10. клас. Изпитите са полезни и те не би трябвало да натоварват и да притесняват нито учителите, нито учениците. Полезни са за оценяване на знанията, полезни са и за самооценка на училищата и на учениците“, коментира  тогава Вълчев. Все пак той уточни, че нищо не е на всяка цена и ако ситуацията стане кризисна, изпитите може да бъдат отменени.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 19:27, 22 яну 21

Онлайн обучението няма да ни научи на нищо,и няма смисъл да се правят матури много хора ще изкарат слаби оценки

2 Анонимен 20:16, 22 яну 21

Онлайн обучението няма да ни научи на нищо,и няма смисъл да се правят матури много хора ще изкарат слаби оценки. Това е безумие миналата година ги отменихте защото учениците изпуснаха цял втори срок. Ами тази година?? Тези деца какво ще правят те изпуснаха цял втори срок от миналата и от тази цял първи срок да не говорим, че може да изпуснат и втория срок. Децата ни не са роботи мислете малко не може да научиш почти нищо от това онлайн обучение!!!! Аз виждам моето дете как се труди всеки ден, но е доста трудно. Има хора, който нямат възможности. Техните деца как ще се справят????

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.