10-годишната давност за дълговете върви към приемане

15:32, 29 окт 20 / Общество 25 1420 Антония Руменова
Снимка: CanStockPhotos

Управляващите се готвят да ускорят окончателното гласуване на текстовете за въвеждане на 10-годишна абсолютна давност за задълженията на физическите лица у нас. "Очаква се следващата седмица промените в Закона за задълженията и договорите да се разглеждат от правната комисия, а до 2-3 седмици да бъдат приети в зала", заяви пред Mediapool депутатът от ВМРО Искрен Веселинов. Днес той внесе обещания общ проект на патриотите на закон за личния фалит, който се очаква да допълни регулацията по темата с т. нар. "вечни длъжници".

Край на вечните длъжници

За разлика от проекта за личния фалит, който тепърва ще се обсъжда с ГЕРБ, текстовете за абсолютната давност, които вече бяха приети на първо четене, имат политическата подкрепа на партията на Бойко Борисов. Това е факт, независимо че срещу идеята има огромни критики от правните среди, както и от куп професионални организации. Негативно становище бе получено и от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Предложението на ГЕРБ и патриотите е с изтичането на 10-годишен давностен срок да се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността, стига те да не са отсрочени или разсрочени. Въвеждат се само две изключения – когато задълженията са натрупани от физически лица – еднолични търговци и когато те произтичат от "непозволено увреждане" и "неоснователно обогатяване". Според Веселинов между първо и второ четене ще има корекции по текстовете, които щели да отразят част от забележките.

Снимка: БГНЕС

Междувременно, колегата на Веселинов – Христиан Митев от НФСБ вече е внесъл предложение, с което вечните длъжници в заварено положение ще могат да се оттърват и по-рано от "дълговото робство". Предвижда се за тях 10-годишната давност да тече от момента на влизане в сила на акта, с който е установено и признато вземането на кредитора.

В проекта за личния фалит на патриотите пък се предлага по-дребните вечни длъжници – със задължения до 200 000 лв., да се оттърват от робството за още по-кратък срок – до 5 години. Това е периодът, в които кредиторите ще могат да се опитат да си възстановят част от вземанията. И двете идеи са изключително спорни, защото пораждат критики, че не са намерили добър баланс между правата на кредиторите и длъжниците.

СБЛЪСЪК: "За" и "против" абсолютната погасителна давност

По принцип България получава непрекъснати критики от Европейската комисия, че няма никакво законодателство, насочено към решаване на проблема с вечните длъжници. Регулацията е наложителна и заради евродиректива, която България трябва да въведе до 17 юли 2021 г. Преди няколко години ексомбудсманът Мая Манолова предложи прецизен законопроект за личния фалит, който бе разработван повече от година с помощта на съдии, адвокати и много експерти. Той обаче не стигна до никъде, защото не бе припознат от нито една политическа сила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!