Комисията за защита от дискриминация ще провери новата зала на парламента

11:39, 27 окт 20 / Общество 25 893 Цветилена Симеонова
Снимка: Юлиан Тодоров

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще провери доколко новата сграда и зала на Народното събрание, поместена в бившия партиен дом, е пригодна за хора с увреждания. Кога ще се случи проверката все още не е известно.

Това отговориха от комисията на запитване на „Дневник“. Поводът е материал в „Свободна Европа“, който показа, че пленарната зала и трибуната са недостъпни за хора в инвалидни колички. Ремонтът на бившия партиен дом струваше 23 милиона лева. Позицията на Народното събрание е, че достъп до сградата е осигурен, а в пленарната зала хората с колички могат да стигнат до местата, но само на последния ред.

Новата зала на депутатите: европейска, ама не съвсем


Снимка: Юлиан Тодоров

„От експерт на комисията е изготвена докладна до председателя на Комисията във връзка с достъпността на сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I" №1. Ще се осъществи проверка от представители на КЗД на място в сградата и ще се изготвят съответните констатации относно пригодността на архитектурната среда за хора с увреждания“, гласи отговорът на комисията.

За проверката няма срок, както и не става ясно какво ще последва след констатациите. Според член 5 от Закона за защита от дискриминация неосигуряването на достъпна среда представлява пряка дискриминация. „Поддържането на архитектурна среда, която затруднява достъпа на лица с увреждания до публични места, се смятат за дискриминация“, пише още в закона.

„Хора и улици“: Депутатите отиват във внушителната сграда, величаеща БКП

Капка Панайотова от „Център за независим живот“ заяви, че е „абсолютно безобразие сграда, която е ремонтирана за милиони левове, да не отговаря на стандартите на 21 век и да не бъде достъпна“. По думите ѝ ако има депутат или министър с увреждане, той няма как да стигне до трибуната в залата, която е амфитеатрална и със стълби.

През 2010 г. в Комисията за защита от дискриминация беше постановено решение по производство заради твърдяна липса на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания в предишната сграда на Народното събрание на площад „Народно събрание“ 2. Вследствие на това беше сложена платформа, която позволяваше на хора в колички да влязат на първия етаж на сградата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!